Tort diplomat cu cireșe și nuci

1525
Tort diplomat

Un nelipsit desert din cofetărie și mai ales prezent mereu pe mesele festive, celebrul tort diplomat și-a schimbat cu timpul rețeta, fiind astăzi găsit în multe variante. Legendă spune că numele prăjiturii vine de la celebrul diplomat rus Karl Nesselrode. Acesta era un mare iubitor de desert, iar porecla lui era „Diplomatul”. Indiferent de istoria desertului, prezentul este unul clar. Este iubit acum de aproape toată lumea și adorat de cei mai mici.

Ingrediente Tort diplomat cu cireșe
  • 5 ouă
  • 5 linguri cu vârf de făină
  • 5 linguri de zahăr
  • un praf de copt

Cremă

  • 500 ml frișcă bătută
  • 500 g cireșe
  • 200 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 9 foi de gelatină sau 15 g
  • esență de vanilie
  • nucă pentru ornat
Mod de preparare:

Separăm ouăle și începem cu albușurile pe care le batem spumă cu zahărul până când devin tari și zahărul este complet dizolvat. Putem adăuga și un praf de sare împreună cu zahărul cât batem albușurile. Adăugăm deasupra și gălbenușurile pe care le incorporăm treptat în albușuri. Amestecăm cu o spatulă sau o lingură de lemn până când sunt frumos incorporate în albuș.

Punem peste compoziția pufoasă de ou și făina care ar fi foarte bine să fie cernută. Amestecăm ușor, fără grabă, compoziția cu o spatulă până când avem compoziția unui aluat de pandișpan. Pregătim cuptorul și tava în care urmează să punem aluatul. Aceasta fie va fi unsă cu ulei și tapetată cu făină, fie o să folosim hârtie de copt. Punem aluatul și lăsăm în cuptor la un foc mediu pentru 25 de minute. După cam 20 minute putem să verificăm totuși și la fel la 25 de minute să vedem dacă mai are nevoie de câteva momente în cuptor.

Între timp pregătim crema pentru diplomat.  Amestecăm zahărul cu ouăle și adăugăm treptat laptele amestecând. Punem compoziția pe foc, fără a lăsa însă să fiarbă prea mult doar cât să devină puțin mai groasă. Luăm apoi compoziția de pe foc, punem esența de vanilie și o lăsăm să se răcească timp în care pregătim gelatina. Frișca trebuie bătută, iar o parte din ea eu o păstrez pentru ornat. Punem blatul într-o tavă (preferabil una cu pereții detașabili) și amestecăm crema fiartă cu frișca bătută. Scoatem sâmburii de la cireșe și putem chiar să le tăiem în jumătăți. Acum fie amestecați direct crema cu cireșele, fie puneți un strat de cremă, unul de cireșe și tot așa terminând cu un strat de cremă. Lăsăm la frigider apoi pentru câteva ore și la final ornăm tortul cu frișca rămasă, câteva cireșe păstrate și nucă măcinată. Poftă bună!

DISTRIBUIȚI