Tocăniță de cartofi cu carne de porc

441
Tocăniță de cartofi 

Cartoful a fost cultivat pentru prima dată prin 1530. Acesta a fost descoperit în Peru de spanioli și a ajuns astfel să fie cultivat și în Spania și Italia. S-a dezvoltat treptat până a ajuns să fie cunoscut în foarte multe țări. Acum acesta se află des pe mesele a milioane de oameni care îl prepară în diferite forme. De la un piure sau cartofi prăjiți până la o tocăniță de cartofi cu carne de porc despre care am să vorbesc și eu astăzi mai mult.

Înainte de a trece efectiv la rețetă, fiind extrem de simplă, îmi permit a face un mic istoric. Imediat ce cartoful a ajuns să fie cultivat și în afara Italiei și Spaniei, acesta era ales ca o opțiune rapidă pentru vite. Cartoful era folosit doar la hrănirea lor și era considerat a fi toxic pentru om. Un prizonier din Germania, farmacist al armatelor franceze, a consumat cartoful pe care-l primea ca fel de mâncare cât timp era închis. Așa își dă seama că nu este toxic și când se întoarce în Franța se luptă pentru a demonstra acest lucru și a face ca lumea să-l consume.

În 1763 acesta se confrunta cu o enormă opoziție care a dus chiar la interzicerea cultivării cartofului în unele păți alte țării. A reușit totuși a-l convinge pe rege măcar să-și împodobească butoniera cu flori de cartofi. Așa a ajuns a fi cunoscută pentru calitățile ei ornamentale. În 1771 Academia de Medicină din paris a demonstrat cât este de recomandat cartoful. Acesta are amidon, vitamina C, fibre, potasiu și proteine. Dar oamenii încă nu îndrăzneau să și cultive cartoful. Așa s-a decis să se realizeze terenuri cu cartofi la periferia capitalei, terenuri care erau păzite doar ziua pentru a lăsa populația să fure noaptea. Dacă aveau să vadă gustul se știa că vor începe și ei să cultive.

Ingrediente Tocăniță de cartofi

 

  • 1 kg cartofi
  • 500 g carne de porc
  • 4 roșii
  • 3 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 ardei galbeni
  • 2 ardei roșii/kapia
  • o lingură pastă de ardei
  • o linguriță boia dulce
  • sare și piper după gust
Mod de preparare

Curățăm legumele, le spălăm și le tăiem pentru a fi pregătite de tocăniță. Începem cu ceapa pe care o călim în puțin ulei. Adăugăm peste ea și morcovul și ardeiul galben. Punem și ardeiul kapia și lăsăm să se călească puțin. Adăugăm carnea tăiată cubulețe uniforme cu cele de la cartofi și roșii pe care le punem când punem și carnea. Adăugăm pasta de ardei și lingurița de boia.

Acoperim totul cu apă și lăsăm la foc mic să fiarbă până carnea și toate legumele sunt bine fierte. Mai putem orna cu ardei iute și verdeață. Poftă bună vă doresc!

DISTRIBUIȚI