Tartă cu fructe de pădure

959
Tartă cu fructe de pădure

Mă gândeam de ceva timp să fac o tartă cu fructe de pădure. Îmi pare că scoate în evidență gustul puțin acrișor al fructelor de pădure. Am făcut, astfel, o delicioasă tartă dintr-o rețetă simplă, iar rezultatul a fost neașteptat de bun. Și nici să nu mai spun despre combinația de culoare. Iar pentru un plus de savoare mai adaug, uneori, o cupă de înghețată de vanilie. Care credeți că este rezultatul?

Ingrediente Tartă cu fructe de pădure
  • 250 g făină
  • 125 unt
  • un ou (sau doar două gălbenușuri)
  • o lingură, maxim două de apă rece
  • un vârf de sare
  • două linguri de zahăr (pudră sau foarte fin)
  • 700 g fructe de pădure
  • 8-9 linguri de zahăr
  • o lingură de unt
  • un gălbenuș
Mod de preparare

Aluatul seamănă foarte mult cu cel pentru tarta cu caise sau tarta cu cremă de vanilie și fructe. Dar, mai ales pentru cei care nu au reușit să vadă cele două rețete am să repet procedura:

Pentru a face aluatul amestecăm prima dată făina, sarea și zahărul. După ce am amestecat bine cele trei ingrediente, adăugăm și untul. Untul trebuie să fie rece, deci va fi adăugat direct din frigider și va fi împărțit în cubulețe uniforme. Incorporăm foarte bine untul în amestecul de făină, zahăr și sare. Nu avem în gând să topim untul deci amestecăm foarte, foarte repede și adăugăm oul sau gălbenușurile. Amestecăm foarte bine și foarte repede.

Adăugăm și apa. Aceasta rândul ei se recomandă a fi foarte rece. După ce am incorporat apa și untul ne apucăm să frământăm puțin aluatul, direct pe un blat de lucru. Când am terminat de frământat aluatul, cât să se lege, îl înfășurăm într-o folie de plastic și îl lăsăm pentru cel puțin 20 de minute la rece, putem și mai mult. E bine, însă, ca înainte să-l modelăm să-l lăsăm o perioadă la temperatura camerei pentru a fi mai ușor de lucrat cu el.

Compoziția din fructe de pădure

În timp ce stă la frigider pregătim compoziția. Fructele de pădure de cele mai multe ori le folosesc congelate. Găsesc la supermarket o multitudine de fructe în amestec: zmeură, mure, coacăze roșii, coacăze negre, afine și uneori le combin cu căpșuni, vișine sau ce fructe mai găsesc. Nu este, însă, neapărat să le amestecăm. Iese o bunătate de tartă și doar din fructe de pădure. Le amestecăm cu 8-9 linguri de zahăr, o lingură de unt și dăm totul pe foc până dau un clocot. Putem adăuga la final și 2-3 linguri de amidon, eu nu fac chiar mereu asta.

Pregătim tava de tartă și întindem aluatul în ea. Ne mai rămâne, de cele mai multe ori, o mulțime de aluat pe lângă. În folosim pentru a orna această tartă cu fructe de pădure. Punem compoziția și ornăm cu aluatul rămas. Ungem un un gălbenuș (putem pune și zahăr brun deasupra) și lăsăm la cuptor pentru jumătate de oră, aproximativ. E bine să stea cam 20 de minute la un foc mic, iar apoi trecem spre un foc mare. Putem pune, la final, înghețată, zahăr pudră sau frișcă, pe lângă o tartă de fructe de pădure tot gustul ajunge la un alt nivel.

DISTRIBUIȚI