Sarmale din porc și vită în foi de viță de vie sau varză murată

855
Sarmale din porc și vită în foi de viță de vie sau varză murată

Sarmalele, mai ales rețeta de sarmale din porc și vită, sunt un preparat adorat de români, care se prepară ca bază din carne, legume și orez. Există și varianta de post fără carne, dar și foarte multe sortimente de carne care pot fi folosite. Acestea sunt învelite de cele mai multe ori în varză (acră sau dulce) și viță de vie. În Bucovina și Moldova le mai găsim și cu numele de gălușci. Astăzi am să prezint una dintre cele mai cunoscute rețete utilizate, sarmalele din porc și vită (amestec).

Ingrediente:
  • 1 / 2 kg carne de vită tocată
  • 1 / 2 kg carne de porc tocată
  • 200 g costiță afumată
  • 5 linguri de orez
  • 3 linguri pastă de tomate
  • 2 cepe mari
  • 2 foi de dafin
  • un ou
  • suc de roșii
  • sare, piper, cimbru uscat
  • o varză mare murată
  • frunze viță de vie
  • ardei iute și smântână(opțional)
Mod de preparare sarmale din porc și vită:

Vom face prima dată compoziția sarmalelor. Pentru aceasta prima dată amestecăm cele două tipuri de carne tocată. Aceasta poate fi cumpărată ca fiind gata tocată, separat sau amestec, sau poate fi preparată de noi. Adăugăm orezul și pasta de tomate amestecând. Continuăm să amestecăm și cât timp punem ceapa tăiată mărunt (poate fi folosit robotul de bucătărie pentru aceasta). Acum punem și oul și amestecăm foarte foarte bine. Punem și toate condimentele și amestecăm.

După ce am terminat de făcut aluatul ne apucăm de varză. Aceasta poate fi spălată într-un jet de apă rece, apoi desfăcând frunzele de pe ea. Le tăiem nervurile mai tari și urmează să le tăiem în funcție de cât de mici vrem să fie sarmalele. Dacă le vrem mari le putem lăsa întregi.

Foile de viță de vie este nevoie să le opărim un minut. Acestea vor fi opărite în apă cu sare. După ce le scoatem și le scurgem de apă le tăiem nervura de pe dosul lor. Luăm apoi câte o lingură din compoziția pentru sarmale și o punem pe foile de viță de vie sau pe cele de varză. Se rulează foile cu compoziția în ele pentru a forma sarmalele. Nervurile tari de la varză și frunzele rămase se vor toca și le punem în oala în care urmează să fierbem sarmalele. Un rând de varză, un rând de sarmale, alt rând de varză, alt rând de sarmale. La sfârșit punem și costița afumată sau orice altă afumătură (sau slănină) și apă cât să le acopere amestecată cu suc de roșii. Lăsăm la foc mic până sunt gata (cel mai simplu este să încercăm înainte).

Se servesc cu ardei iute, smântână și sunt foarte bune alături de mămăligă. Poftă bună!

DISTRIBUIȚI