Salată de vinete

982
salată de vinete

Cine nu a mâncat în copilărie salată de vinete? Este mereu un aperitiv nelipsit de pe mesele festive din România, dar nu numai. Vânăta este cunoscută pentru gustul său plăcut când este gătită. Este foarte mult utilizată mai ales în Asia. De exemplu, potrivit unor obiceiuri locale, vânăta are loc de frunte chiar și la nuntă. În China, ca parte a zestrei, femeia trebuie să aducă nu mai puțin de douăsprezece rețete pentru prepararea vinetelor. Oare eu sunt singura care prima dată m-aș gândi la salata de vinete?

Ingrediente Salată de vinete
  • 1,5 kg vinete
  • o ceapă mică
  • un gălbenuș de ou fiert
  • un gălbenuș de ou crud
  • ulei (aproximativ 200 ml)
  • zeamă de lămâie
  • sare, piper
Mod de preparare:

Vinetele se coc în foarte multe feluri, fiecare își alege în funcție de ce are la îndemână și ce își dorește. Poate fi pe aragaz, pe un grătar sau chiar în cuptor. Pentru un gust cât mai autentic și pentru a fi mult mai ușor pentru gospodine recomand să fie făcut pe grătar. Când deja suprafața lui este neagră și el este moale și zemos este gata. Nu trebuie să lăsăm foarte mult, totuși, să se facă. Nu ne dorim cenușă de vinete.

Se curăță imediat ce putem să le atingem și se lasă pe un fund înclinat. Astfel acestea pot lăsa toată zeama care ar putea să le facă mai amare. Le lăsăm apoi să se răcească (preferabil tot pe un fund înclinat) timp în care pregătim maioneza.

Maioneza o face fiecare după cum a fost învățat. Eu rămân fidelă, în cazul salatei de vinete, maionezei făcute dintr-un gălbenuș de ou fiert și un gălbenuș de ou crud. Mai rămâne, desigur, varianta doar cu gălbenuș fier sau doar cu gălbenuș crud.  Se mai poate adăuga și muștar în maioneză, dar eu nu îl prefer, sincer. Începem prin a sfărâma gălbenușul fiert și a amesteca cu cel crud. Adăugăm treptat uleiul în timp ce amestecăm, în sensul acelor de ceasornic. cu o lingură de lemn. Continuăm cu uleiul până a început să se lege maioneza. Punem și zeamă de lămâie și amestecăm cu ceapă (sau usturoi).

Amestecăm maioneza cu vinetele tocat. Poate fi servită pe până sau în diferite ornamente. Mie îmi place să pregătesc un coșulețe din roșii și să pun acolo salata. Poftă bună!

DISTRIBUIȚI