Salată de boeuf – rețetă simplă făcută în casă

1053
boeuf

Când ne dorim a face un aperitiv, nu putem să nu ne gândim și la salata de boeuf. Deși denumirea este una franțuzească, boeuf însemnând vită, aceasta salată este o variantă a salatei Oliver cunoscută și ca salata rusească. Aceasta a fost prima dată preparată de bucătarul Lucien Oliver într-un restaurant din Moscova. Varianta originală diferă mult de cea actuală, respectiva fiind mai mult un vânat în maioneză după cum îi spune și denumirea originală. Aceasta a fost preluată de estul Europei, mai ales, unde au fost înlocuite elementele mai scumpe cu variante mai ieftine (precum și carnea). A apărut chiar și o variantă fără carne numită „A la Rousse”.

Ingrediente:
  • 800 g morcovi
  • un kg și jumătate de cartofi
  • un piept de pui
  • carne fiartă (eu am folosit un piept de pui, dar se poate alege și vita sau porcul)
  • un borcan de mazăre
  • gogoșari în oțet
  • castraveți în oțet
  • sare

maioneză:

  • un ou fiert
  • un gălbenuș crud
  • ulei
  • zeama de la o lămâie
Mod de preparare

Începem prin a curăța bine morcovii și cartofii. Le spălăm bine și apoi le punem la fiert. Punem și carnea la fiert, iar după ce sunt toate foarte bine fierte se poate foarte bine face o extrem de bună supă din zeama în care au fost fierte. Se scurg și se lasă la răcit pentru puțin timp.

Tăiem cubulețe cartofii și morcovii, dimensiunile le alegeți voi în funcție de cum le vreți în salata de boeuf. Punem și mazărea peste ele și amestecăm. Mai putem adăuga și alte legume dacă dorim, eu de cele mai multe ori mă mulțumesc cu acestea fiind suficiente din punctul meu de vedere pentru o bună salată de boeuf.

Tăiem cubulețe și castraveții din oțet și gogoșarii. Amestecăm cu ceea ce am tăiat până acum până când culorile sunt bine împărțite. Adăugăm sare peste legume și amestecăm iar. Ne apucăm să preparăm maioneza pentru salata boeuf.

În ceea ce privește maioneza, aceasta este realizată prin amestecare gălbenușului fiert cu cei crud. Adăugăm și puțină sare și zeamă de lămâie, cât să nu se taie. Uleiul va fi adăugat foarte treptat, în timp ce noi amestecăm foarte bine. Uleiul îl adaugi în funcție de câtă maioneză îți dorești să ai la sfârșit. Eu folosesc cam 3/4 din compoziția de maioneză pentru salata propriu-zisă și restul pentru ornat. Este gata maioneza când are o consistență foarte cremoasă specifică ei.

Amestecăm legumele cu o parte din maioneză, iar restul o folosim pentru a orna. Am mai decorat salata mea de boeuf cu albușul fiert rămas, gogoșari și castraveți murați.

DISTRIBUIȚI