Ruladă Raffaello în două culori

1510
Ruladă

Un contrast de culoare și un gust aromat, exact așa aș descrie eu această ruladă. Rulada în sine este un concept destul de ușor. Cuvântul provine din francezul roulade și face referire la orice preparat care este rulat. Nu este vorba exclusiv de un desert, existând multe sortimente de ruladă cu carne, dar cu siguranță când ne gândim la acest desert ne gândim la un blat pufos rulat în jurul unei creme care să-l completeze.

Ingrediente ruladă:
  • 3 ouă
  • 3 linguri de zahăr
  • 2 linguri de făină
  • o lingură de cacao
  • o linguriță extract de vanilie sau esență de vanilie

Cremă:

  • 200 grame zahăr pudră
  • 200 grame unt
  • 100 g nucă de cocos
  • extract de vanilie după gust (sau esență)
  • un praf de sare
Mod de preparare:

Preparăm prima dată blatul de ruladă. Începem prin a separa ouăle. Albușurile le batem spumă cu praful de sare până se întăresc suficient. Se adaugă și zahărul și continuăm să batem albușurile până când acestea sunt tari și lucioase de la zahăr (semn că acesta s-a și topit).

Peste spuma de albuș adăugăm gălbenușurile și amestecăm. Separat amestecăm cacao cu făină și cernem combinația celor două peste albușuri, timp în care și amestecăm. Punem o linguriță de esență de vanilie sau de extract. Amestecăm câteva secunde și apoi punem compoziția într-o tavă pe care avem hârtie de copt. Punem la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10-13 minute. Avem grijă să nu fie necopt, dar nici ars.

După ce este gata, pregătim un prosop curat pe care-l udăm și apoi stoarcem bine. Punem prosopul pe masă și răsturnăm rulada cu fața pe prosopul ud. Luăm hârtia de copt de pe blat. Cel mai simplu ar fi să udați puțin hârtia cu mâinile și se desprinde puțin mai ușor. Îl rulăm în prosop și-l lăsăm așa cât timp noi facem crema pentru ruladă.

Crema o facem ceva mai simplă. Eu o mai numesc cremă Raffaello și deși pare complex datorită numelui, o să vedeți cât este de ușoară. Începem prin a bate untul spumă. Pentru asta vă recomand să lăsați untul chiar și o oră la temperatura camerei. Este mult mai ușor atunci, mai ales dacă îl și tai de la început în cubulețe aproximativ egale. Cel mai bine ar fi să-l bați manual, nu știu sigur dacă poți și cu mixerul, dar eu recomand manual.

Adăugăm zahărul vanilat cât timp îl batem (sau imediat după). Din câte am observat, untul devine mai repede spumă dacă îl punem zahărul în timp ce îl batem. Îl putem, totuși, pune și după iar apoi să amestecăm până se topește. Adăugăm nuca de cocos și esența de vanilie și amestecăm. Punem compoziția peste ruladă și rulăm iar. Opțional putem pune și niște arahide pe care le zdrobim înainte. Rulada recomand a fi tăiată cu un cuțit de bucătărie. Poftă bună!

DISTRIBUIȚI