Ciorbă rădăuțeană cu piept de pui

5155
Ciorbă rădăuțeană cu piept de pui

Aceasta uimește prin gustul ei încă din 1979 când a apărut prima dată. Creată ca o alternativă a ciorbei de burtă, pentru cei care nu o puteau mânca, această ciorba este una simplă de făcut și ieftină. Chiar dacă varianta originală conținea curcan, acesta a fost înlocuit cu puiul în principal din cauza prețului. Doamna Cornelia Dumitrescu, maestrul bucătar care a creat această ciorbă, a prezentat publicului creația sa în restaurantul „Nordic” din Rădăuți. De aici și numele de ciorbă rădăuțeană.

Ingrediente:

  • 500 g piept de pui (cu os și piele);
  • 2 morcovi;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 1 legătură pătrunjel*
  • 1 rădăcină de păstărnac;
  • 1 țelină mică
  • 1 ceapă
  • 1 ardei sau gogșar
  • sare și piper
  • 2-3 gălbenușuri foarte proaspete
  • 250 g smântână
  • două linguri de făină
  • oțet*
  • usturoi

*se poate adăuga fie în timpul pregătirii și direct în farfurie. Cantitate: după gust.

Mod de preparare:

Prima dată punem pieptul de pui la fiert în apă cu sare. Lăsăm să fiarbă la foc mare și pentru primele 15 minute, cât de formează spuma, ne uităm mereu pentru a lua spuma respectivă. În timp ce acesta va sta la fiert se curăță legumele: morcovii, ceapa, pătrunjelul, păstărnacul, țelina și ardeiul. Acestea se adaugă peste pui pentru a fierbe împreună cu piperul. Schimbăm focul din mare în mediu.

Într-un bol, separăm gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile se amestecă cu puțină sare și piper, cu usturoiul pisat fin de tot și se adaugă smântâna. Se adaugă și cele două linguri de făină pentru a fi ciorba puțin mai groasă. După ce și legumele și puiul sunt destul de fierte oprim focul. Scoatem puiul și legumele din supă și le lăsăm puțin la răcit.

Când puiul s-a răcit puțin, cam la 10 sau 15 minute după ce a fost scoasă, trebuie dezosată. Norocul nostru este că acest lucru se poate realiza rapid, fiind fiartă carnea și căzând aproape singură de pe os. Luăm și pielea fiartă și desfacem în fâșii pieptul de pui. Legumele vor fi tocate și adăugate cu bucățile de piept de pui în supa în care am fiert puiul și legumele.

Se adaugă și crema de smântână în supă și se amestecă încet pentru a evita formarea de cocoloașe. Se va servi ornată cu pătrunjelul verde și acrită după gust cu oțet.

 

DISTRIBUIȚI