Prăjitură deșteaptă din ciocolată

2287
Prăjitură deșteaptă din ciocolată

 

Nu mereu există timp și dorință de a face o prăjitură complexă. Da, recunosc, acele prăjituri cu multe straturi de cremă îmi fură privirea. La final, însă, tot acea prăjitură pe care o faci foarte repede, dar care este la fel de gustoasă, va câștiga. Acest fel de prăjitura cunoscută ca fiind o prăjitură deșteaptă. Mai este cunoscută și drept „prăjitura inteligentă” sau „prăjitura magică”. Această prăjitură, inventată parcă pentru a veni în ajutorul gospodinelor ocupate, este mereu o salvare când vrei ceva dulce și ușor. Variante de rețete sunt multe, eu am să vă prezint una dintre ele și sunt curioasă ce alte rețete mai știți pentru varianta cu ciocolată.

Ingrediente:

  • 4 ouă mari păstrate la temperatura camerei
  • 110 grame zahăr pudră
  • o lingură de extract de vanilie (sau esență de vanilie)
  • 120 grame unt
  • 100 grame zahăr tos
  • 50 de grame de cacao
  • 600 ml. lapte călduț
  • 110 grame de faină

Mod de preparare prăjitură deșteaptă

Separăm gălbenușul de albuș și punem gălbenușul într-un bol cât mai mare (în acesta vor fi la final toate ingredientele). Topim untul și aprindem cuptorul al o temperatură de 180 grade. Amestecăm bine făina cu cacao.

Ne întoarcem la gălbenușurile separate și le batem cu un tel adăugând zahărul pudră. Adăugăm făina amestecată cu cacao, untul topit și extractul sau esența de vanilie. Adăugăm și laptele călduț și omogenizăm bine cu telul toată compoziția.

Albușurile, separat, le vom bate foarte bine împreună cu zahărul tos. Continuăm procesul până se formează o bezea și observăm că tot zahărul s-a dizolvat. Omogenizăm ușor albușul cu compoziția inițială (cea formată din gălbenușuri, făină, cacao și lapte).

Ungem bine cu unt forma în care va urma să facem prăjitura. Apoi punem compoziția noastră în formă și o dăm la cuptor. Cuptorul trebuie să fie încălzit la 180 de grade Celsius și o lăsăm pentru cam 45 de minute.

După cele 45 de minute se va forma o crustă la exteriorul prăjiturii. În acest timp nu se deschide ușa cuptorului, doar după cele 45 de minute. Ceea ce este „magic” la această prăjitură este procesul prin care trece interiorul prăjiturii. Aceasta se va despărți singură în straturi formând crema de ciocolată.

Cel mai important este să lăsați, după ce scoateți tava din cuptor, prăjitura la răcit. Apoi se servește cu zahăr pudră deasupra și opțional diferite fructe: zmeură, căpșuni etc.

 

DISTRIBUIȚI