Răcituri din porc (Piftie de porc)

546
Răcituri de porc

Răciturile de porc, pe care le-am mai cunoscut și sub numele de piftie, sunt unul dintre preparatul meu favorit. Sunt un preparat care poate fi consumat ca fel principal sau alături de alte preparate, cel mai des le-am întâlnit lângă sarmale. O rețetă simplă, naturală, fără gelatină și din care rezultă un preparat delicios.

Ingrediente Răcituri
  • un kg de porc afumate (aproximativ 3 picioare)
  • jumătate de kg pulpă de porc
  • piper
  • o căpățână de usturoi

Mod de preparare

Prima dată pregătim picioarele de porc. Acestea este posibil să mai aibă păr pe ele, deci trebuie să fim foarte atente la curățarea alor. Propun ca, fie dacă nu descoperim, dar mai ales dacă descoperim să scăpăm de acele fire. Cel mai simplu mod este să le pârlim puțin la ochiul de la aragaz. Nu uitați să verificați, apoi, din nou și să le spălați foarte bine.

După ce am terminat de picioarele le punem într-o oală. Aceasta trebuie să fie cât mai mare pentru a suporta atât picioarele cât și jumătatea de kg de pulpă de porc pe care va urma să o adăugăm. După ce am pus picioarele adăugăm și apa. Aceasta trebuie să acopere bine picioarele, dar sincer vă recomand să nu uitați că mai trebuie să adăugați și pulpa de porc și dacă e plină oala de apă, când o adăugați, apa va da pe afară.

Lăsăm să fiarbă la un foc mic pentru jumătate de oră, iar apoi adăugăm și pulpa de porc. Aceasta va fi tăiată în cubulețe. Pe tot parcursul fierberii suntem atenți la spuma care se face și o luăm cu o lingură. După ce am adăugat și pulpa de porc lăsăm răciturile pe foc până toată carnea de pe oasele picioarelor se desprinde ușor. Am auzit variante de a pune usturoiul și piperul o dată cu pulpa de porc. Eu mereu o pun când deja știu că trebuie imediat să iau răciturile de pe foc deoarece sunt gata. Usturoiul în pisez și îl adaug cu piperul, apoi las la răcit puțin. Când sunt puțin mai reci despart carnea de pe oase și o adaug în vasele în care urmează să fie servite răciturile. Apoi adaug și zeama în care au fiert.

Se servește rece, cel mai bine a doua zi, după ce luăm stratul de grăsime care se face la exterior. Poftă bună!

DISTRIBUIȚI