Prăjitura Tosca – prăjitură cu mac și cremă de vanilie

5765
Prăjitura Tosca

Prăjitura Tosca (sau prăjitură cu mac și cremă de vanilie) este o prăjitură care uimește prin modul cum se prezintă – un apetisant amestec de culori, precum și prin gustul aparte pe care îl are. Blatul pufos cu mac, în contrast cu ciocolata și biscuitele bine înmuiat în lapte, oferă un mix integrat doar de crema de vanilie. Deși, mai ales prin modul cum arată, pare o prăjitură greu de făcut, veți observa simplitatea cu care puteți realiza acest desert minunat.

Ingrediente

Blat

  • 8 albușuri
  • 250 g zahăr
  • 100 g mac
  • 100 g nucă de cocos*
  • 3 linguri faină
  • 1 praf de sare
  • 1 plic praf de copt

Cremă

  • 8 gălbenușuri
  • 200 g zahăr
  • 1 plic budincă de vanilie
  • 400 ml lapte
  • 200 g unt

Topping

  • 120 g biscuți Petit beurre
  • 200 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 1/2 linguriță rom
  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 50 g ciocolată neagra
  • 50 ml lapte

Preparare prăjitura cu mac și cremă de vanilie:

Batem albușurile spumă tare cu un praf de sare, adăugând treptat zahărul. Când spuma este tare și nu cade de pe tel adăugăm pe rând macul, nuca de cocos și făina amestecată cu praful de copt. Turnăm aluatul în tavă tapetată cu hârtie de copt și îl coacem în jur de 30 minute în cuptorul preîncălzit la 180°C (verificăm dacă trece testul scobitorii).

Cât timp de coace blatul pregătim cremă: frecăm gălbenușurile cu zahărul, iar plicul de budincă cu puțin de lapte. Apoi amestecăm budinca cu gălbenușurile. Restul de lapte îl fierbem, apoi îl turnăm peste compoziția de galenușuri cu budincă. Punem la fiert, la foc mic, până se îngroașă crema. Când aceasta s-a răcit puțin adăugăm untul și îl mixăm până se omogenizează compoziția.

Punem la fiert 200 ml lapte cu 150 g zahăr , doar până se topește acesta. Luăm de pe foc, adăugăm romul, apoi turnăm într-un castron laptele. Înmuiem biscutii în lapte preț de câteva secunde, astfel încât să fie moi la exterior, dar fermi în interior.

Peste blatul răcit turnăm cremă. Peste această așezam biscuiți înmuiați în lapte.
Punem prăjitura la frigider 10-15 minute. Cu câteva minute înainte să o scoatem de la rece pregătim glazura topind la baine-marie ciocolata, împreună cu 50 ml lapte. Glazura caldă o turnăm și o întindem peste biscuiți.
Punem prăjitura la rece preț de câteva ore apoi o putem tăia cubulețe și o servim.Poftă bună!

DISTRIBUIȚI