Prăjitura Snickers – un deliciu din nucă și caramel

1867
prăjitura snickers

Prăjitura Snickers este varianta adaptată după batonul de la care și-a luat și numele. Batonul a fost creat în 1930 de compania Mars, iar numele provine de la calul preferat al lui Frank Mars. Prăjitura a fost realizată ca o înlocuirea a batonului de ciocolată, fiind o variantă puțin mai sănătoasă. Deși mai dificil de făcut decât să cumperi batonul gata realizat, prăjitura are alt gust față de baton. Ea doar duce cu gândul la batonul de la care are numele, dar gustul mie îmi pare a fi mult superior. Contrastul de moale și crocant aduc un plus acestei rețete.

Ingrediente

Pentru blatul din nuca :

  • 100 g nucă măcinată
  • 7 albușuri
  • 7 linguri de zahăr
  • 5 linguri de făină
  • un praf de copt

Strat de ciocolată albă:

  • 250 g ciocolată albă
  • 2 linguri ulei

Cremă de caramel:

  • 250 g unt
  • 200 nucă
  • 12 linguri de zahăr
  • 7 gălbenușuri

Glazură din ciocolată amăruie:

  • 250 g ciocolata amăruie
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare Prăjitura Snickers:

Separăm cele 7 ouă și punem separat albușurile cu un praf de sare. Începem a bate albușul spumă în timp ce adăugăm puțin câte puțin din zahărul necesar pentru blat. Continuăm acest proces până am pus întreaga cantitate de zahăr și aceasta este complet topită. Separat amestecăm făina cu nuca măcinată și cu praful de copt. Incorporăm treptat amestecul de făină cu nucă, cu cel de albuș.

Când am terminat de incorporat și avem un aluatul rezultat, îl punem într-o tavă în care urmează să facem prăjitura snickers. Ar fi preferabil ca tava să fie înainte tapetată cu hârtie de copt și puțin ulei. Punem întregul blat la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Recomand să fie cuptorul preîncălzit.

Glazura de ciocolată albă o facem prin topirea bucăților de ciocolată la Bain Marie împreună cu cantitatea de ulei necesară. Nu ne apucăm de glazură până ce blatul nu este gata copt și răcit. Punem glazura de ciocolată albă peste blat și le lăsăm la frigider. Timpul de stat trebuie să fie suficient pentru ca stratul de ciocolată să fie întărit, mie mi-au ajuns cam 30-40 de minute.

Crema:

Între timp se poate pregăti crema de caramel. Pentru aceasta trebuie să topim zahărul, aproximativ 7-8 linguri, cu mare grijă. Amestecăm în acesta până este gata pentru a fi siguri că nu îl ardem. Dacă l-am ars o să devină destul de amar, deci multă grijă. Punem untul peste zahărul topit și lăsăm la foc mic.

În ceea ce privește zahărul rămas acesta va fi amestecat cu gălbenușurile de ou.Turnăm compoziția peste amestecul de zahăr cu unt și punem bucăți de nuci în cremă. Pot fi folosite și alune prăjite nesărate, dar eu prefer mereu nucile în defavoarea alunelor. Lăsăm să fiarbă în continuare până când crema noastră se îngroașă. Apoi o lăsăm la răcit, timp în care se răcește și ciocolata albă de pe blat la frigider. Când ambele sunt complet răcite, putem pune crema de caramel peste ciocolata albă. Pregătim între timp glazura de ciocolată amăruie, exact după modelul celei albe. O turnăm peste caramel și e gata prăjitura snickers. Poftă bună!

 

DISTRIBUIȚI