Prăjitura Fanta – prăjitura în trei culori

1944
Prăjitura Fanta

Prăjitura Fanta este una destul de veche în bucătăria națională, dar mereu actuală prin combinația de gusturi și de culori. Este acel fel de prăjitură care uimește atât prin modul său vizual, cele trei culori suprapuse și contrastul creat de acestea, cât mai ales gustativ. Gustul său este unul care combină dulcele, cu puțin acrișor și răcoritor de la gustul de portocale.

Ingrediente pentru blat:
  • 4 linguri faină
  • 6 ouă
  • 6 linguri zahăr
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 100 ml ulei
  • un praf de sare
Cremă de brânză:
  • 500 g brânză de vaci
  • 200 g unt
  • 200 g zahăr pudră (sau mai mult daca preferi mai dulce)
  • esență de vanilie
Pentru glazură:
  • 800 ml suc Fanta sau alt suc de portocale
  • 2 plicuri de budincă de vanilie
  • 5 linguri de zahăr
Mod de preparare Prăjitura Fanta:

Prima dată trebuie să separăm albușul de gălbenuș. Apoi vom amesteca (se poate folosi un mixer aici) cele 6 linguri de zahăr cu cele 6 gălbenușuri, iar după ce totul pare a fi bine omogenizat adăugăm uleiul.

Acum este rândul prafului de copt să fie amestecat bine cu cacao și făină. Adăugăm tot amestecul pentru gălbenușuri și trecem la albușuri. Acestea necesită să fie bătute foarte bine, cu un praf de sare și apoi, când vor avea o imagine lucioasă, le adăugăm peste compoziția făcută cu gălbenușurile. Amestecăm toată compoziția până albușurile se amestecă bine cu conținutul de gălbenuș.

Acum vom pune aluatul rezultat într-o tavă pe care o punem la cuptor. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la o temperatură de 180 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute (se poate efectua testul cu scobitoarea)

Acum ne apucăm să facem crema de brânză. Pentru asta lăsăm o perioadă untul la temperatura camerei, iar când acesta devine moale îl mixăm cu zahărul pudră. Adăugăm și brânza cu esența de vanilie și mixăm toată compoziția. Acum o întindem pentru blat (acesta trebuie să fie răcit) și lăsăm tava la rece pentru câteva ore (cam 2 ajung).

În acest timp ne putem apuca de gazură. Aceasta va fi făcută confirm indicațiilor de pe plicul de budincă. Micul secret, însă, este folosirea sucului în loc de lapte. Apoi, când încă nu s-a răcit, o punem peste prăjitură.

Atenție, însă, prăjitura trebuie să stea cel puțin două ore înainte de a fi servită. Însă gustul merită toată așteptarea!

Poftă bună vă doresc!

DISTRIBUIȚI