Platou aperitiv – Dovlecei pane cu sos de usturoi și ouă umplute

646
Dovlecei pane cu sos de usturoi și ouă umplute

Orice masă festivă se deschide cu un platou aperitiv, dar nu ar fi păcat să aștepți o sărbătoare să încerci o rețetă bună? Acest platou aperitiv mi se pare potrivit și pentru o zi normală din săptămână, în care ne dorim ceva mai ușor, fără carne și rapid de făcut. Se pot face separat componentele acestul platou aperitiv sau împreună. Rezultatul va fi oricum unul fantastic.

Ingrediente:
  • 3 dovlecei potriviți
  • 2-3 ouă
  • făină (aproximativ 100 de g)
  • ulei pentru prăjit
  • o cutie mică de smântână
  • 4-5 căței de usturoi mai mari
  • jumătate de legătură de mărar
  • 5 ouă bine fierte
  • o sfeclă mică roșie
  • o lingură de smântână
  • 100 g brânză de burduf
  • 100 g brânză de vaci
  • jumătate de legătură de mărar
Mod de preparare:

Pentru dovlecel trebuie să ne apucăm de cel mai important ingredient (dovlecelul, desigur). Acesta se curăță de coajă, se spală bine și apoi se taie în felii nu foarte groase (dar nici prea subțiri, desigur). Pune sare peste aceștia și amestecăm bine. Îi lăsăm puțin timp să intre sarea bine în ei. Îi scurgem apoi de zeama lăsată și îi punem pe niște șervețele.

Punem uleiul la încins pe foc, în timp ce pregătim făina și batem ouăle. Trecem fiecare felie de dovlecel prin făină, scuturăm de exces și apoi prin ou. Îi punem direct în ulei și întoarcem după puțin timp pentru a se face bine pe ambele părți. După ce-i luăm de pe foc îi punem iar pe șervețele pentru a absoarbe uleiul de pe ele.

Pregătim sosul de smântână, usturoi și mărar. Curățăm usturoiul și îl zdrobim cu aparatul special (sau zdrobim cu furculița și apoi tocăm mărunt). Punem acum puțin ulei și amestecăm treptat cu o lingură de lemn. Continuăm acest proces până se formează o pastă. Peste pastă punem smântâna și jumătate de legătură de mărar tocat mărunt. Amestecăm bine și sosul este gata.

Se pune sfecla roșie la fiert. După ce a fiert se lasă deoparte să se răcească. Ouăle bine fierte se curăță și apoi se pun în zeama de la sfeclă pentru 10 minute. Se scot ouăle din zeamă și le tăiem în jumătate. Scoatem gălbenușul și le punem într-un bol separat în care o să pregătim umplutura. Începem prin a punem brânza de burduf, brânza de vaci și apoi smântâna. Amestecăm foarte bine și umplem ouăle cu ele.

Pentru acest platou aperitiv se mai pot pune și diferite legume (eu am folosit roșie, castravete, ridichie). Poftă bună!

DISTRIBUIȚI