Piure de cartofi cu trei feluri de șnițel

378
Șnițel

De multe ori încerc să înlocuiesc cartofii prăjiți, știind că sunt foarte nesănătoși, cu o variantă puțin mai sănătoasă. Când fac asta prima dată mă gândesc la un piure de cartofi cremos, moale și proaspăt făcut. Dar și acesta trebuie să-l mănânc cu ceva pe lângă. De cele mai multe ori aleg un șnițel, dar mai am momente când nu știu pe care să-l folosesc, deci ajung să fac trei feluri de șnițel diferite.

Ingrediente

Pentru Piure:

  • Aproximativ un kg de cartofi albi
  • 150 g unt
  • 150 ml lapte cald
  • un vârf de sare

Pentru Șnițel:

  • un piept de pui
  • făină (cam 100 g)
  • 2-3 ouă (depinde cât de mari sunt)
  • tot aproximativ 100 g pesmet
  • susan
  • sare, piper
Mod de preparare Piure cu trei feluri de șnițel:

Am pregătit prima dată cartofii pentru piure. Pe aceștia i-am spălat bine de pământ și apoi i-am curățat de coajă. Cel mai bine, pentru un piure cremos, este să folosim niște cartofi făinoși. Cei mai buni, deci, sunt cartofii albi, vechi. Untul folosit pentru piure trebuie să fie cât mai gras, 85% grăsime ar fi chiar perfect. Se poate folosi și margarină în locul untul, dar aceasta nu este atât de sănătoasă, deci sincer eu recomand untul.

După ce am curățat cartofii îi tăiem cuburi și îi spălăm încă o dată. Îi punem într-o oală, punem apă cât să îi acopere, vârful de sare îl punem în apă și lăsăm la fiert. Ne apucăm, în timp ce cartofii fierb, de șnițel. Prima dată tăiem pieptul de pui în felii de mărimea și grosimea dorită de noi și, cu ajutorul unui bătător de șnițel, batem feliile de pui. Condimentăm cu sare și piper și pregătim făina, ouăle, pesmetul și susanul.

Mai exact, batem cele 2/3 ouă exact cum facem pentru omletă peste care adăugăm sarea și piperul. Într-o altă farfurie pregătim făina, în alta pesmetul și în alta puțin susan. Cel mai ușor pentru noi ar fi ca acestea să fie una lângă alta.

Cele trei feluri de șnițel

Pentru primul fel de șnițel: trecem felia de pui prin făină, apoi o scufundăm prin ou, ca la final să o punem la prăjit.

Pentru al doilea fel de șnițel: trecem felia de pui prin făină, apoi o scufundăm prin ou, apoi o trecem prin susan și o punem la prăjit.

Pentru al treilea fel de șnițel: trecem felia de pui prin făină, apoi prin ou, iar la final prin pesmet și o punem la prăjit.

Continuăm în felul dorit, sau în toate felurile, până terminăm tot pieptul de pui. După ce am prăjit bine pe ambele părți, scoatem șnițelul și terminăm de făcut piureul.

Prima dată verificăm dacă cartofii sunt fierți bine. Dacă furculița intră ușor prin ei înseamnă că sunt gata de gătit. Scurgem cartofii și, cu ajutorul unei prese manuale îi zdrobim. Adăugăm untul și laptele cald și amestecăm foarte bine.

La final se servește piureul de cartofi cu șnițelul.

Poftă bună!

DISTRIBUIȚI