Papanași cu dulceață și smântână

5792
Papanași cu dulceață și smântână

Desertul cunoscut sub numele de Papanași este unul tradițional și foarte cunoscut în România, cunoscând multe variante. Astăzi vă voi prezenta ceea ce sunt cunoscuți drept Papanași prăjiți cu smântână și dulceață. Gustul său este undeva la limita dintre dulce și acrișor (mai ales dacă folosim o dulceață de vișine sau fructe de pădure). Aceștia se găsesc în foarte multe restaurante din România, dar și în caietul cu rețete al multor gospodine.

Ingrediente:

  • 300 g brânză de vaci
  • 240 g făină
  • un vârf de cuțit sare
  • un ou
  • o linguriță praf de copt
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță coajă rasă de portocală, lămâie sau o esență
  • 1 plic zahar vanilat
  • ulei pentru prăjit
  • smântână și dulceață pentru ornat

Mod de preparare Papanași

Brânza se pune într-un castron după ce a fost foarte bine scursă și se mărunțește cu o furculiță până devin mici bulgărași. Se adaugă vârful de sare, zahărul vanilat, coaja rasă sau esența. Acum adăugăm și praful de copt urmând apoi să amestecăm foarte, foarte bine.

Adăugăm oul și, după ce am omogenizat oul cu brânza, adăugăm treptat făina în timp ce amestecăm cu o lingură. După ce am amestecat bine luăm aluatul și trecem îl trecem prin procesul de frământare. Se recomandă să tapetăm puțin mâinile cu făină înainte să-l frământăm pentru a nu exista posibilitatea de a se lipi.

Aluatul nu trebuie să se lipească prea rău de mâini, dar nici nu trebuie să fie tare. Dacă observați că acesta se lipește prea rău atunci mai adăugați o lingură de făină. Atenție însă să nu ajungeți în extrema de a fi prea tare, atunci acestea nu vor mai fi pufoase.

După ce am terminat cu aluatul îl întindem cu un făcăleț. Aluatul nu trebuie să fie prea gros, dar nici în extrema opusă. Undeva la 1.5 cm aproximativ este perfect. Pentru a realiza baza de la papanași putem alege două variante.

Prima, prin care împărțim aluatul în bucăți egale pentru bază și bucăți egale pentru vârf. Apoi cele pentru bază se rotunjesc și se formează o gaură la mijloc, iar cele mici se fac mingiuțe. Altă variantă presupune să folosiți două forme. Una mare pentru bază și un mică pentru mijlocul ei. Atunci vă asigurați că ele sunt egale. Pentru vârf se acționează identic.

Punem uleiul al încins și adăugăm bucățile de Papanași. În funcție de mărimea vasului optăm și pentru numărul lor. Acestea vor urma a fi puse pe un platou cu hârtie absorbantă pentru a scăpa de uleiul care se află în plus.

Rețeta de Papanași se încheie cu servirea lor. Pe o farfurie se pune baza, smântână și dulceață, vârful și dulceață deasupra lui.

Poftă bună!

DISTRIBUIȚI