Lapte cu orez și căpșuni – desertul copilăriei

365
lapte cu orez

Probabil multă lume consideră laptele cu orez un desert extrem de banal, dar nu este chiar așa. Tocmai simplitatea lui îl face atât de complex deoarece multă lume știe să-l facă, nu se mai chinuie de a căuta altă variantă. Și dacă nu ar exista alte variante, alte secrete, de ce aș mai scrie oare acest articol. Pe lângă modul meu de preparare al rețetei de lapte cu orez mai am adăugat câteva secrete. De exemplu ce să faci dacă vrei lapte cu orez și ești vegetarian?

Ingrediente lapte cu orez
  • o cană cu orez
  • trei căni de lapte
  • o lingură zahăr
  • o linguriță extract de vanilie sau o linguriță de scorțișoară – opțional
  • o jumătate de linguriță coajă de lămâie sau de portocală – opțional
  • 250 g căpșuni
  • 2 linguri de zahăr
  Mod de preparare:

Am să încep cu prima întrebare care apare atunci când vrem să pregătim lapte cu orez: fierb orezul în lapte sau în apă? Recomand ca prima tură de fierbere să fie în apă. Mai exact spălăm bine de câteva ori orezul, adăugăm apă și-l fierbem pentru cam 5 minute. Nu uităm că acesta va mai fi fiert și în lapte.

Punem apoi orezul în lapte și fierbem până când acesta este foarte bine fiert și-și mărește volumul. Îl lăsăm la foc mic alături de zahăr. Punem în lapte aromele pe care ni le dorim pentru orez. Eu aleg de multe ori extract de vanilie și coajă rasă de lămâie.

În acest timp pregătim și sosul de căpșuni. Le punem la fiert cu zahărul și lăsăm doar cât să se formeze puțin sosul, iar fructele să fie doar puțin înmuiate. Nu e neapărat să alegeți căpșuni, merg bine și alte fructe. Desertul se servește apoi rece sau cald cu sosul de căpșuni și fructele deasupra.

Pentru a fi și mai pufos există două mici secrete: să amestecați orezul cu lapte cu trei linguri de frișcă sau cu o lingură de mascarpone. Dacă sunteți vegetarieni (și nu doar) recomand laptele de cocos. Dă un plus de aromă mai ales dacă vă place cocosul și cel puțin mie îmi pare a avea un gust mai bun decât laptele de soia. Poftă bună!

DISTRIBUIȚI