Gogoși pufoase și delicioase

1409

Ce spuneți de niște gogoși foarte bune și simpu de făcut? Mie îmi pare o alegere bună pentru un deser rapid, dar foarte gustos. Blatul pufos cu exteriorul puțin crocant fac o combinație foarte bună. Pot fi servite cu dulceață sau cremă de ciocolată. Spor la gătit să aveți!

Ingrediente gogoși

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte
  • 50 g unt
  • 25 g drojdie
  • 3 gălbenușuri
  • 2-3 linguri de zahăr
  • un praf de sare
  • esență de rom
  • coajă rasă de portocale
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Pentru o mai bună pregatire recomand ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Prima dată trebuie să facem maiaua de drojdie. Există mai multe feluri, eu prefer varianta de la pâine. Amesteci drojdia cu două trei linguri de lapte călduț și o linguriță de zahăr. Amestecăm si punem o lingură de făină. După ce amestecăm iar lasăm câteva minute lângă o sursă de căldură până crește puțin.

Între timp frecăm gălbenușurile cu ce a mai rămas din zahăr și un praf de sare. Adăugăm apoi ce a mai rămas din lapte.

Separat punem făina într-un recipient mai mare și îi facem cu o lingură un loc liber în mijloc. Ar fi bine ca făina să cernută înainte. Punem combinația de drojdie și amestecăm. Adăugăm și gălbenușurile cu lapte și zahăr și amestecăm cu o lingură.

Când începe aluatul a se lega, punem untul topit și aestecăm până e foarte bine incorporat în aluat. La final îmcepem să frământăm aluatul până devine nelipicios.

Punem bila de aluat frământat într-un recipient mai mare unt cu foarte puțin ulei. Lăsăm lângă o sursă de căldură pentru cam o oră și jumătate, când acesta ar trebui a avea volum dublu.

Se întinde aluatul pe masa de lucru și decupăm gogoșile. Terminăm prin a pune mult ulei într-o tigaie adâncă sau o cratiță și le prăjim bine pe ambele părți. Luăm excesul de zahăr și consumăm gogoșile calde. Poftă bună!

DISTRIBUIȚI