Găluște cu prune – cunoscute și drept Gomboți

1414
Găluște cu prune

Găluștele cu prune sunt, cel puțin pentru mine, desertul copilăriei. Mereu mi-au plăcut și am încercat foarte multe variante de înlocuire a prunelor cu alte fructe. Sunt destul de simple de făcut, nu necesită cuptorul și au un gust foarte bun. Aici aveți o variantă a rețetei:

Ingrediente
  • un kg de prune
  • 300 g făină
  • două ouă
  • un kg cartofi
  • 300 g de pesmet
  • 300 g zahăr
  • 50 g unt
  • un vârf de sare

Mod de preparate Găluște cu prune:

Prima dată curățăm, spălăm și tăiem cartofii. Aceștia vor fi tăiați în cuburi, exact cum facem pentru un piure normal și puși la fiert. Când aceștia sunt fierți se vor scurge de apă și apoi vor fi zdrobiți. Se lasă la răcit.

Mențiune: Se pot pune la fiert și întregi, apoi se curăță de coajă și se zdrobesc, dar de cele mai multe ori când fac găluște cu prune  fac și un piure lângă cu ceva carne de pui, deci la fix fierb mai mulți cartofi o singură dată.

Cât timp se mai răcesc cartofii, ne ocupăm de prune. Acestea trebuie să fie spălate, curățate și îndepărtat sâmburele. Le lăsăm cu 4-5 linguri de zahăr cât facem aluatul (se poate adăuga și o lingură de scorțișoară, eu sincer nu sunt fană)

Punem oul și sarea peste cartofi. Adăugăm treptat și făina și amestecăm bine. Rezultatul trebuie să fie un aluat moale și puțin lipicios.

Facem și pesmetul. Punem untul în tigaie și adăugăm pesmetul. Amestecăm bine să nu se lipească, apoi oprim focul și adăugăm zahărul.

Punem o oală cu apă la fiert și ne apucăm să modelăm găluștele. Vom pune o prună, dacă acestea sunt mici, sau jumătate, pe care o învelim frumos în aluat până obținem, cu ajutorul mâinii, o bilă aproximativ uniformă. Când apa deja fierbe adăugăm primele bile în apă. Le lăsăm aproximativ 10-15 minute și apoi le punem direct în tigaia cu pesmet.

După ce ne jucăm puțin cu ele în pesmet, le punem pe o tavă și sunt gata de a fi mâncate. Ca o mică mențiune vă spun că am încercat această rețetă și cu căpșuni sau piersici în loc de prune. Mai ales cele cu piersici sunt foarte bune.

Poftă bună!

DISTRIBUIȚI