Găluște cu căpșuni – desertul copilăriei reinterpretat

1388
Găluște cu căpșuni

Multă lume a auzit de gomboți sau acele găluște cu prune. Câți au auzit, însă, de găluște cu căpșuni? Și mai mult de atât, câți au încercat? Eu vă asigur că au un gust minunat și o să fiți uimiți de ele. Ador, cel puțin eu, acest preparat și mereu când am pe aproape mai multe căpșuni îl fac. Este ușor de făcut, rapid și destul de sănătos.

Ingrediente
  • un kg de căpșuni
  • un kg cartofi
  • 300 g făină
  • 300 g de pesmet
  • 300 g zahăr
  • două ouă
  • 50 g unt
  • un vârf de sare
Mod de preparate Găluște cu căpșuni:

Vom începe cu cartofii pentru aluatul de găluște. Procesul este unul foarte simplu și asemănător cu cel pentru piure. Mai exact curățăm cartofii și îi spălăm. Îi tăiem în cuburi uniforme și îi vom pune la fiert în apă cât să-i acopere. Aceștia vor fi fierți în momentul în care vom băga furculița în ei, iar aceasta va trece extrem, extrem de ușor. Îi scurgem de apă și îi zdrobim. Îi lăsăm apoi la răcit cât timp facem compoziția.

Compoziția va fi alcătuită din căpșuni. Acestea vor fi prima dată spălate, apoi le luăm codița. Cele mari pot fi tăiate în două în timp ce cele mai mici rămân cu dimensiunea lor. Punem peste acestea puțin zahăr și le lăsăm cât timp continuăm cu aluatul.

Ne asigurăm că s-au răcit cartofii. Punem sare peste aceștia și cele două ouă. Amestecăm bine și apoi punem în ploaie și făina. Continuăm să amestecăm până ajungem la un aluat rezultat moale și chiar puțin lipicios.

Pentru pesmet începem cu untul pe care îl topim treptat într-o tigaie. Nu-l lăsăm mult timp pe foc, însă. Punem pesmetul și amestecăm bine, bine pentru a nu se prinde de tigaie. Când acesta s-a rumenit puțin, oprim focul și punem zahărul.

 

Luăm o bucată din aluat, facem o gaură la mijloc în care punem căpșuni și o punem la fiert. Continuăm așa până terminăm întreg aluatul. În acest timp ne asigurăm că luăm acele găluște cu căpșuni care deja sunt fierte și le trecem prin pesmet. Se servesc calde sau reci.

DISTRIBUIȚI