Cremeș sau Cremșnit – desertul copilăriei

3031
Cremeș

Rețeta de Cremeș este una extrem de ușoară, răcoritoare și care, cel puțin mie, îmi aduce aminte de copilărie. Desertul este unul nemțesc, iar denumirea originală este Kremschnitte. În traducere această denumire înseamnă „felie de cremă” și descrie exact această prăjitură. O felie de cremă cu gust de vanilie, între două foi de foietaj. Rezultatul este unul minunat!

Ingrediente:
  • Foi de cremeș
  • un litru de lapte
  • 6 gălbenușuri
  • 200g amidon (sau făină)
  • 150g zahăr
  • 100 g unt
  • 3 pliculețe de zahăr vanilat
Mod de preparare:

Pentru file de cremeș eu am ales să le cumpăr deja făcute, chiar dacă gustul este mult mai bun cu cele de casă. Se poate opta totuși pentru unele făcut în casă, iar după ce le faci e bine să le lași un timp să se răcească. Crema poate fi de vanilie, poate fi o budincă de vanilie sau crema pe care am să o prezint astăzi. Se poate adăuga chiar și un strat de frișcă, eu am ales varianta mai simplă, dar gustoasă.

Pentru a prepara crema începem prin a dizolva amidonul în lapte rece. Dacă ne dorim să folosim făină, trebuie să avem grijă deoarece la 200 g amidon îi corespunde 400 g de făină. Mie îmi pare mult prea multă și îmi este frică să nu prindă un gust făinos. Recomand, deci, tot cam 200 g de făină. Punem treptat lapte și amestecăm. O să folosim cam jumătate de litru de lapte până amidonul este complet dizolvat. Restul laptelui îl punem într-o oală. Peste el punem și amidonul dizolvat și amestecăm.

Punem oala pe foc și adăugăm treptat gălbenușurile, zahărul și pliculețele de zahăr vanilat. Lăsăm la foc mic și amestecăm până când crema noastră se îngroașă. Când s-a îngroșat o luăm de pe foc și punem treptat unt în timp ce amestecăm. Lăsăm mai apoi crema să se răcească la temperatura camerei, iar la final o punem la frigider să se întărească.

După ce aceasta este complet răcită și a stat puțin la frigider, o punem peste o foaie de cremeș și acoperim totul cu a doua foaie. O rețetă extrem de simplă și foarte gustoasă. Se servește alături de câteva fructe și cu zahăr pudră pe ea.

Poftă bună!

DISTRIBUIȚI