Ciorbă Ardelenească tradițională din porc

4803
Ciorbă Ardelenească
Ciorbă Ardelenească

Ciorba cu smântână acrită cu oțet este un preparat mai ales specific în Ardeal. Poate din acest motiv se mai numește și Ciorbă Ardelenească. Mai ales dacă aceasta este acrită cu tarhon, deja vorbim de un preparat emblemă pentru Ardealul nostru. Ceea ce este uimitor la această rețetă este că deși este un preparat specific unei zone a țării, legenda spune că 90% dintre persoanele care o gustă se declară fani al preparatului. Deci vă îndemn cu drag să încercați această Ciorbă Ardelenească.

Ingrediente Ciorbă Ardelenească:

  • 500 g carne de porc
  • 200 g mazăre
  • 200 g fasole verde
  • 2 morcovi
  • 2 cepe mici
  • o rădăcină de pătrunjel
  • o țelină mică
  • o legătură pătrunjel verde și una de leuștean
  • un gălbenuș de ou
  • 2 căței de usturoi
  • Oțet, sare, piper – după gust
  • Smântână (tot după gust, eu am folosit cam 200 g)
  • ulei

Mod de preparare:

Carnea de porc se taie cubulețe și se pune la fiert în aproximativ 2 l de apă rece. Se lasă la foc mediu pentru 30 de minute. Când aceasta începe să fiarbă se va forma o spumă pe care noi trebuie să o îndepărtăm. Adăugăm sarea și piperul după gust și amestecăm.
Cât așteptăm să se fiarbă carnea curățăm ceapa, morcovii, pătrunjelul (rădăcină) și țelina, le spălăm și le tăiem în cubulețe uniforme. În timp ce încă fierbe, punem puțin ulei într-o tigaie și călim pentru 5-10 minute ceapa, morcovii și rădăcinile (pătrunjel, țelină). Acestea le punem chiar în ordinea scrisă de mine. După ce le-am călit și carnea este fiartă, punem legumele călite în baza de ciorbă (apa cu carne). Punem și mazărea și fasolea verde și lăsăm la fiert.
Pregătim sosul de smântână pentru ciorbă. Acesta va fi realizat din smântână cu gălbenuș de ou. Amestecăm bine și adăugăm puțin oțet (sau după gust, dar recomand să nu fie prea mult). Oțetul poate fi înlocuit cu zeamă de lămâie sau cu tarhon în oțet. Adăugăm și usturoiul pisat și amestecăm bine. Punem întregul sos în ciorbă în timp ce amestecăm.
Aproape de sfârșit, când toate legumele sunt bine fierte, punem și pătrunjelul și leușteanul tocate mărunt. Amestecăm foarte bine în ciorbă.
Mai lăsăm puțin ciorba pe foc și oprim totul. Ciorba se va consuma caldă cu ardei iute murat. Se mai poate adăuga, după gust, smântână sau oțet și alte ingrediente de sezon (de exemplu ceapa verde). Poftă bună!
DISTRIBUIȚI