Chec pufos cu multe cireșe

1168
chec pufos

Checul este, fără îndoială, unul dintre cele mai îndrăgite preparate datorită simplității și a ingredientelor puține cu care este preparat. Checul este cunoscut, sub alte denumiri, încă din 1700. În cei peste 300 de ani de existență, acesta a suferit foarte multe modificări datorită unei dorințe de a-și pune amprenta fiecare țară asupra rețetei. Multe ingrediente au fost adăugate, printre care diferite fructe, dar au și fost scoase multe ingrediente din rețeta originală. Acestea au fost înlocuite cu variante mai ieftine (precum untul înlocuit de ulei) și a fost astfel necesar să se găsească altă modalitate pentru a se obține un chec pufos.

Ingrediente pentru un chec pufos
  • 150 g făină (din care o lingură pentru cireșe)
  • 6 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 5 linguri de apă minerală
  • 4 linguri ulei
  • 3 linguri de cacao
  • un pliculeț zahăr vanilat
  • un pliculeț praf de copt
  • un praf de sare
  • 500 g cireșe
Mod de preparare:

Începem prin pregătirea aluatului pentru chec. Pentru un chec pufos recomand ca ouăle se fie separate. Astfel separăm albușul de gălbenuș și ne apucăm de fiecare în parte, urmând ca apoi să le amestecăm. Albușurile trebuie să fie bătute spumă. Începem ușor cu ele și apoi adăugăm praful de sare și zahărul. Continuăm până când albușurile devin tari și zahărul este complet topit în compoziție.

Separat ne ocupăm de gălbenușuri. Acestea sunt amestecate cu uleiul. Adăugăm apoi și zahărul vanilat și apa minerală. Mixăm compoziția până când toate ingredientele sunt bine amestecate. Treptat incorporăm compoziția de albuș în compoziția de gălbenuș. După ce le-am amestecat bine, punem și făina ușor pe care o amestecăm cu amestecul de albuș și gălbenuș. Când și făina este bine incorporată, păstrăm o parte din compoziție (cât de mult ne dorim să fie partea albă a checului) și restul amestecăm cu cacao. După ce am amestecat foarte bine și deja aluatul nostru are o culoare asemănătoare cu ciocolata ne apucăm de cireșe.

Cireșele le spălăm și îndepărtăm codițele și sâmburii. Mie îmi place să le și tai în jumătăți apoi, dar pot fi lăsate și normal. Le tăvălim prin făină și le lăsăm câteva minute.  În acest timp se mai odihnește puțin și aluatul (lucru opțional, desigur, putem să ne apucăm de cireșe înainte să fie gata aluatul). Punem într-o tavă de copt, apoi, aluatul cu cacao, cel simplu și cireșele. Amestecăm puțin în compoziție cât să avem o diversitate de culoare, iar cireșele să nu rămână la suprafață.

Punem checul în cuptorul preîncălzit și-l lăsăm acolo cam 25 de minute (testul cu scobitoarea vă poate ajuta aici). Ar fi de preferat să-l lăsați apoi să se răcească puțin să-l puteți tăia, dar cine rezistă tentației când mirosul de chec învăluie întreaga casă?

DISTRIBUIȚI