Batoane de casă cu mac

1280
Batoane de casă cu mac

Câți dintre noi când eram mici și mergeam la școală ne luam acele batoane cu mac? Eu sigur eram una dintre ele. Era varianta ieftină și foarte bună, mai ales când erau și puțin calde. Cu aceste amintiri m-am gândit să fac niște Batoane de casă cu mac. Un deliciu, vă spun! Mi-a adus aminte de gustul din copilărie, poate chiar puțin mai bun pentru că am adăugat ce mi-am dorit eu în ele.

Ingrediente Batoane de casă cu mac

  • un kg de făină albă de bună calitate
  • 650 ml lapte
  • 70-80 ml unt topit
  • 7 g drojdie uscată
  • 3 linguri de zahăr
  • 5 ouă (patru pentru aluat, unul pentru uns)
  • o esență de vanilie
  • o linguriță de sare
  • coajă rasă de la portocale
  • mac
  • sirop din 200 g zahăr și 50 ml apă
Mod de preparare:

Pentru început cel mai bine ar fi să ne asigurăm că toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Untul ar fi bine să fie topit și tot la temperatura camerei, în timp ce laptele să fie fie la temperatura camerei, fie puțin călduț. Amestecăm făina cu drojdia, zahărul și lingurița de sare. Punem și cele patru ouă, esența de vanilie și coaja de portocale (aceasta este opțională) și frământăm încet până se amestecă bine oul. În timp ce frământăm e bine să punem treptat și laptele. Punem puțin lapte, frământăm și tot așa până terminăm laptele. Putem alterna puțin și cu untul topit care trebuie, la fel, adăugat treptat în timp ce frământăm.

După ce am frământat bine aluatul îl lăsăm să crească. Îl împărțim apoi în aproximativ 15-16 bucăți egale. Îl rulăm atent după lungimea pe care o are tava. Se pun în tavă pe care avem hârtie de copt la o distanță de câțiva cm care să le permită să crească. Se pun la cuptor. Pentru primele 10-15 de minute se fac la foc mic, apoi se scot și se ung cu un ou bătut și mac, iar apoi se pun la cuptor pentru alte 15 minute la foc mare. Aceste batoane de casă cu mac se servesc calde, simple sau cu altceva pe lângă. Sunt foarte bune dacă punem și un sirop făcut din apă cu zahăr (pe foc se pune zahărul și apa și se amestecă până se dizolva zahărul). Poftă bună!

DISTRIBUIȚI