Sfântul cu cap de lup – Totul despre Sfântul Hristofor

1357
sfântul hristofor

Există multe legende în spatele Sfântului Hristofor. Acesta, însă, uimește foarte mult prin aspectul său, fiind prezentat în unele picturi drept un om cu față de lup. Acest lucru poate fi întâlnit și în satul Draghesti. Această pictură care datează din 1760 a fost pictată de pictorul Barbu Zugravu, dar din păcate aceasta nu este foarte cunoscută în rândul oamenilor. Localnicii sunt cam singuri care știu de ea și legendele care umblă în jurul înfățișării lui.

Dacă vizitezi biserica Sfântul Nicolae din Draghești vei avea surprinderea ca în Naos să găsești pictura care-l înfățișează pe Sfântul Hristofor. Deși acesta pare puțin înspăimântător când îl vezi pentru prima dată, este foarte diferit după ce-i auzi poveștile.

Legende despre Sfântul Hristofor

Una dintre legende îl întruchipează pe el ca fiind inițial un om foarte frumos. Era atât de frumos că pe unde mergea toată lumea ajungea a fi invidioasă. El se mândrea, fără a-și dori asta, provocând astfel un păcat. Pe lângă asta îi făcea și pe alți să păcătuiască prin invidie. Observând toate aceste lucruri s-a rugat la Dumnezeu pentru a primi o înfățișare diferită, una care să nu provoace invidia în jurul său. El s-a rugat foarte mult timp fără a ști ceea ce urmează să primească. Dumnezeu atunci i-a schimbat fața în una foarte, foarte urâtă. Mai exact în fața unui lup.

Altă legendă vorbește ca el fiind din neamul chinocefalilor. Aceștia erau oameni cu cap de câine și trăiau în antichitate. Erau întâlniți mai ales în vechea Indie, adică pe teritoriul Pakistanul de astăzi. Cu o dorință de a duce mai departe iubirea sa față de Dumnezeu și credința pe care o are, s-a rugat pentru a primi graiul oamenilor, pentru a fi înțeles și ascultat. Din păcate, chiar acest lucru l-ar fi și omorât. I-ar fi fost tăiat capul de păgâni pentru că nu își dorea să renunțe la credința lui.

Cea mai cunoscută legendă rămâne cea în care el, cu o înfățișare normală, l-ar fi purtat pe Iisus (copil) pe spete la trecerea unui râu. Deși cu fiecare pas făcut acesta simțea o greutate din ce în ce mai mare, s-a ambiționat pentru a nu cădea în apă cu copilul. După ce s-a prezentat ca fiind Iisus, copilul a recunoscut că acea mare greutate era greutatea lumii pe care o purta pe umeri.

DISTRIBUIȚI