Mănăstirea Cârța – Ordinul Cistercian pe teritoriul României

2191
Mănăstirea Cârța

Istoria este, de multe ori, doar pentru cine dorește să o asculte. Dar din istorie putem observa cel mai bine cum am ajuns astăzi aici, prin ce am trecut și să nu uităm că o mică modificare în istorie dacă ar fi fost făcută prezentul arăta total diferit. Când vine vorba de religie și istorie, ne gândim atât la diversitatea religioasă din timpul nostru, cât și la unele vechi, dispărute, dar care au modificat semnificativ gândirea noastră actuală. Un loc care ascunde o astfel de istorie a unei religii de la care este posibil să avem ce învăța, este Mănăstirea Cârța.

Ordinul Cistercian – o istorie mai puțin cunoscută

Ordinul Cisterician este cunoscut drept un ordin călugăresc catolic. Aceștia urmăreau să asculte cu strictețe regulile Sfântului Benedict. Acest ordin a început în anul 1098 în localitatea Cîteaux, nume provenit din latină. Scrierea în latină era Cistercium și de aici și numele ordinului. Aceștia aveam darul de a lua orice loc plin de mlaștină și sortit uitării, și a-l transforma într-un loc cu biserici frumoase și oameni care-și construiesc case în jurul lor.

Mănăstirea Cârța și puțin despre Mănăstirea Igriș – arhitectură unică și povești spuse

Cam acest lucru și-au propus să facă și în România, unde au construit Mănăstirea Igriș în județul Timiș, iar mai apoi Mănăstirea Cârța, județul Sibiu. Mănăstirea Igriș a fost construită în 1179, fiind prima mănăstirea cisterciană de pe teritoriul României. Aici a fost realizată și prima bibliotecă atestată din România. Mai apoi au construit și Mănăstirea Cârța, în 1202, care la început a fost una simplu realizată, din lemn. După ceva timp, călugării din Cârța au adus din Franța oameni care să ajute la construirea Mănăstirii într-un stil gotic. Acest stil a influențat foarte mult construirea mănăstirilor următoare. Au adus, mai apoi, soiuri de vin din Burgundia și și-au creat grote în apropierea mănăstirii. Se vorbește chiar și despre un tunel care să-i protejeze de posibilii inamici.

În 1241 cele două mănăstiri au fost atacate după o invazie a tătarilor. Mănăstirea Igriș, din păcate, nu a mai fost refăcută. Mănăstirea Cârța a fost refăcută, dar momentul ei de glorie a ținut doar până în 1474.

DISTRIBUIȚI