Mitul lui Narcis – ce înseamnă, de fapt, narcisist

1007

Când ne gândim la mitul lui Narcis ne vin în minte frumoasele flori care-i poartă numele și parcă simțim mirosul nebunesc al acestora. Uneori, folosim acest mit spre a cataloga pe cineva. Îi spunem că este narcisist, ceva ce înseamnă că se iubește mai mult pe el decât pe oricine altcineva. Miturile acestui personaj istoric sunt multe, însă. Iar dacă ajungi să le citești ai să observi că există unele variante care duc sensul cuvântului „narcisist” într-un alt context.

Mitul lui Narcis – variante multe cu un singur punct comun

Ceea ce au în comun variantele găsite de mine este frumusețea lui Narcis. Acesta era extrem de frumos. Fiului unui zeu și al unei nimfe, frumusețea lui era însă una relativă. Nu-mi pot închipui un chip care să fie frumos pentru orice privitor.

Primul mit o introduce pe nimfa Echo care se îndrăgostește de el. El, însă, o refuză. Acest lucru o face pe ea a se stinge de durere. Nemesis, văzând ceea ce se întâmplă, îl pedepsește pe Narcis a se transforma într-o mirifică floare imediat ce-și vede chipul și se îndrăgostește de acesta. Așa, ar fi apărut, floarea care-i poartă numele.

Tot de dragoste este vorba și într-o altă variantă. Aici acesta decade de la superioritatea sa și ajunge doar un tânăr dintr-un mic loc. Acesta era iubit de un alt tânăr, care era respins de acesta. Narcis îi trimite acestuia în dar o sabie cu care se sinucide. Așa ajunge un blestem asupra lui și Narcis de îndrăgostește de el, dar conștient de iubirea interzisă ajunge a se sinucide. Din sângele lui iasă o mirifică floare care-i poartă numele. Altă legendă spune că acesta ar fi încercat chiar să-și atingă chipul, dar ajunge a se îneca în apele râului.

În ultima legendă se spune că Narcis ar fi avut o soră geamănă, pe Narcisa. El o iubea foarte mult, iar după ce a murit a devenit obsedat de propria înfățișare doar pentru că aceasta semăna cu înfățișarea Narcisei.

DISTRIBUIȚI