Mitul Babelor – Legenda zilelor de la origine la tradiții

836
Mitul babelor

România este vestită ca fiind o țară a legendelor. Setea după necunoscut, după mister și legende aduce în fiecare an o groază de turiști care vor să cunoască mai bine aceste lucruri. Unul dintre miturile de bază ale neamului este Mitul Babelor. Acest mit stă la baza unor legende geografice dezvoltate în jurul unei cunoscute destinații turistice. Nu putem omite, însă, Mitul Babelor din Legenda zilelor.

În acest articol am să-mi îndrept privirea mai mult chiar spre Legendele zilelor. Nu este vorba însă de orice fel de zile, vorbim despre zilele care deschid anotimpul primăvara.

Originea Mitului Babei – Baba Dochia

Pentru a putea să privim spre originea acestui mit trebuie să ne îndreptăm atenția spre mai multe surse. Legendele zilelor babei sunt atât de multe, unele se leagă chiar de o realitate istorică. Această realitate este transpusă și modificată până ia forma unei legende.

Prima dată putem să legăm zilele care încep cu 1 martie cu anul nou sărbătorit de strămoșii noștri geto-daci. Aceștia, aveau doar două anotimpuri, vara și iarna. Anul nou era sărbătorit pe 1 martie, dar cele nouă zile simbolizau zilele de tranziție din vechi în nou.

Dacă privim spre mitul lui Traian și Dochia, o avem pe Baba Dochia ca o bază pentru etnogeneze poporului. Dochia, fiica regelui Decebal, se îndrăgostește de împăratul Traian. Urmărită fiind de trupele lui, aceasta se transformă într-o bătrână ce păstorește cu turma sa de oi. De aici se trage mai ales legenda geografică a babelor.

 

Cea mai cunoscută variantă, însă, o leagă pe Baba Dochia de Dragobete. Acesta era fiul ei și aducând acasă o fată pe care Dochia nu o place, ea încearcă să o necăjească. Așa că îi dă un ghem de lână neagră și îi cere să-l spele până se face alb. Aceasta încearcă până degetele sale cedează, dar lâna nu avea a-și schimba culoarea. Văzând aceasta, ea începe să plângă gândindu-se că nu are să-și mai vadă niciodată soțul. Dar, spre norocul fetei, aceasta primește o floare de la Iisus cu care trebuie să spele lâna.

Ajungând acasă cu lâna albă și povestind cele întâmplate, Baba Dochia crede că a venit primăvara și pornește pe câmp cu oile. Aceasta avea 9 cojoace, care semnifică cele 9 zile din martie. În fiecare zi își dădea câte unul jos deoarece afară începea să fie din ce în ce mai cald. Când a rămas fără cojoace pe ea, vremea s-a schimbat brusc și Baba Dochia a înghețat.

Tradiție rezultată din mitul babelor

Astfel, în fiecare an fiecare persoană își alege o babă, iar în funcție cum este acea zi din martie (de la 1 la 9 martie) așa va fi anul său până la următoarea babă sau așa îți este sufletul. Ziua o alegi cum vrei tu, sau în funcție de ziua ta. De exemplu dacă ești născut pe 3 aprilie, baba ta va fi pe 3 martie, iar dacă ești născut pe 24 noiembrie, baba ta va fi pe 7 martie (2+4).

DISTRIBUIȚI