Studenții de la Facultatea de Drept nu mai susțin lucrarea de licenţă

590

Schimbările din învățământ mă uimesc și mă îngrozesc. Mă fac să mă întreb unde va fi finalul, care este obiectivul, idealul spre care se îndreaptă cu aceste „idei” noi pentru a face învățământul mai „bun”. Au apărut o groază de examene, clasa a doua fiind prima când primește un copil un examen. De ce trebuie atât de repede, sincer nu știu, dar ei s-au gândit oricum să fie examen și la clasa a patra. Dar nu asta este ceea ce vreau să abordez astăzi, este vorba despre ceva mai nou.

Lucrarea de licență pierde teren în fața examenului grilă

Pe scurt aș putea să spun despre subiect doar că lucrarea de licență, pentru Facultatea de Drept de la Universitatea din București va fi scoasă. Studenții care termină facultatea, încă din această vară, vor avea de dat doar examenul. Acest examen (și da am să subliniez mult acest aspect) este un examen grilă.

Adică conducerea Facultății de Drept, din tocmai București, se gândește că micuții ei studenți nu pot să gândească singuri și s-a gândit că mai bine le dă un examen grilă în care ei trebuie să scrie doar să încercuiască. Un semn grafic care se speră că aceștia o să reușească să-l realizeze. Comedie, nu alta.

Nu vreau să fiu înțeleasă greșit, eu am încredere că sunt mulți acolo care s-ar descurca să scrie o lucrare de licență, poate chiar ar fi una bună. Se pare, însă, că sunt cam singura care mai crede în oameni. În spiritul lor creativ și în puterea de a schimba lumea. Modificările din educație mă duc într-o realitate sumbră, ciudată aș zice.

Și principalul motiv după cum spune chiar decanul facultății este găsirea la vânzare pe internet a lucrărilor de licență. Și eu, ca simplu om care-și dorește ca în viitor să intre în acest sistem ciudat, mă întreb: cum rezolvăm asta? Și îmi vine răspunsul citind ceea ce a afirmat decanul. Scoatem licența. De ce? Pentru că „Nu se justifică să achiziționăm un soft pentru lucrările de diplomă”. Da, știu, educația ar merita să fie o prioritate, să fie finanțată precum o prioritate. Dar cu un asemenea mod de gândire, nu prea rezolvi nimic. Este cum ai spune: de ce să dau banii pe un soft când pot să scot toată licența?

Da, se poate plagia pentru licență, dar la fel se poate plagia și într-un examen. Un examen grilă din patru discipline fundamentale studiate în cei patru ani de studiu. Discipline fundamentale la care s-a dat în fiecare examen sperat. Dar cum se promovează reproducerea unor informații și nu gândirea liberă, creativă, desigur că se preferă un examen grilă.

Pentru final, doar un mic „joc” de gândire. Dacă studentul copiază respectiva lucrare de licență, el trebuie să o și prezinte, nu? Pentru a putea face asta, fără să-și dea seama cineva că a fost realizată de altă persoană lucrarea, trebuie să o citească. Să o citească de multe ori, atent, până va crede că a înțeles lucrarea. Apoi să o prezinte. Oare nu reține nimic din asta? Este doar o ipoteză, nu vreau să se înțeleagă că aprob acest mod de acțiune.

DISTRIBUIȚI