Holocaustul – pata neagră din istoria omenirii

815
Holocaustul

Istoria ne pune în față și multe evenimente tragice, din care a rezultat un număr impresionant de victime. Printre acestea, probabil cel mai cunoscut este Holocaustul. Atunci cel puțin un număr de șase milioane de evrei au fost uciși.

Începutul sfârșitului

Coșmarul începe în anul 1933 când Adolf Hitler este ales cancelar al coaliției de guvernământ. Această decizie face din partidul său, cel Național Socialist cel mai important partid. Ura sa pentru tot ce însemna poporul evreu a dus la o schimbare radicală în ceea ce privește imaginea acestora în societate. A încercat să ducă multă din ura populației spre evrei. Așa a ajuns să-i condamne pentru tot ce însemnă greșit în trecutul sau prezentul perioadei respective.

Diferite legi au fost adoptate prin care se dorea punerea unei etichete asupra evreilor ca fiind cetățeni de mâna a doua. Aceste legi au ajuns până în punctul de a fi predate în școală pentru a putea implementa în rândul populației noua „cultură” a țării. Deși multe dintre modurile cum erau tratați evrei, încă dinainte de a vorbi de o execuție, nici un cetățean german nu a protestat. Principalul motiv pentru care au rămas tăcuți a fost posibilitatea de a ocupa locurile de muncă din care aceștia erau concediați.

Principal obiectiv: uciderea

Dacă principalul scop până acum era ca aceștia să părăsească țara, o dată cu anul 1940 au fost realizate primele lagăre pentru evrei. Acestea dispuneau de condiții care aveau ca obiectiv uciderea într-un mod încet și sigur a acestora. A durat maxim un an până să realizeze că nu pot să îi cazeze pe toți și au trecut la alt plan: uciderea lor directă.

Un număr de 33771 de evrei, în două zile, au fost uciși la Kiev. Și asta până în anul 1942 care a fost anul în care s-au pierdut cele mai multe vieți. 427 de mii au murit în Bełżec și 700 de mii au fost ucişi în Treblinka. Șansa de a supraviețui era foarte mică. La Beżec au supraviețuit 3. Se dorea uciderea tuturor evreilor până în anul 1943.

Ultimul drum

Cel mai apreciat însă de naziști, pentru modul cum reușea să ucidă un număr mai mare de evrei, era Auschwitz. Aici au murit cele mai multe suflete. Când perioada nazistă se apropia de final, având Armata Roșie la porțile lagărului, pe 17 ianuarie 1945 s-a luat decizia cea mare: trebuia să ascundă totul. Așa au fost evacuați ultimi 56.000 de prizonieri de la Auschwitz. Aceștia, deși slăbiți de la violențe și înfometare, fără apă și fără odihnă, au plecat spre vest. Aceasta era ultima lor șansă de scăpare, chiar dacă pentru aproximativ 15.000 de oameni aceasta a fost și ultimul drum.

 

DISTRIBUIȚI