Educația copilului pentru lumea de mâine

1098

Învățământul tradițional, cel puțin cel românesc, a fost pentru multă vreme sub umbra memorării și reproducerii de cunoștințe. Educația în sine nu mai era o prioritate. Copilul era văzut precum un recipient în care se puteau stoca cunoștințe. Această abordare, fără a mai sublinia efectele nocive pe care le-a avut asupra copilului și pe care sper că toată lumea le conștientizează, a avut nevoie de o mare schimbare.

De ce trebuie schimbat sistemul de învățământ

Principalul motiv pentru care trebuia schimbat era imposibilitatea de învăța copiii pentru lumea în care o să fie când vor fi adulți. Pentru a pregăti copiii astăzi pentru lumea de mâine trebuie să privim întâi cererea de muncă pentru lumea respectivă. Dacă după terminarea școlii acesta nu se poate adapta în societate, atunci vorbim despre un eșec al școlii și al familiei. Nu putem spune cum o să fie exact lumea de mâine, dar mai mult ca sigur această lume va fi una în care vor predomina meserii care încă nu există.

Nu vor mai fi suficiente persoanele care lucrează automatic, industrial. Aceștia vor fi înlocuiți foarte posibil de evoluția tehnologiei. Educația trebuie să fie o influență între asimilare și acomodare, primând ultima. Această abordare a fost descrisă și de Piaget. Importanța acomodării mai reiese și din studii care arată că o persoană își schimbă locul de foarte multe ori într-o viață. Deci noi nu mai trebuie să pregătim copilul pentru o meserie.

Noi trebuie să-l învățăm să se adapteze la orice meserie.

Spre acest obiectiv trebuie să luăm în considerare foarte mult o reformă a educației. Această educație poate fi văzută fie ca educație din instituția școlară. Nu trebuie să rămână doar școala locul de învățare al copilului. La fel de importantă este educația realizată în sânul familiei. Educația până la instituționalizare nu a fost văzută ca o prioritate în familie pentru mult timp. Acest lucru a fost schimbat deoarece conform multitudinilor de studii în ceea ce privește educația timpurie aceasta este cea care pune bazele adultului. Perioada în care se creează achiziții fundamentale în dezvoltarea copilului care vor influența personalitatea acestuia. Într-un mod drastic.

În concluzie vreau să subliniez cât de importantă este educația timpurie pentru speranța unui viitor mai bun. Viitorul va fi construit de și cu persoanele care acum se nasc, deci modul cum va arăta lumea de mâine depinde de modul cum îi vom învăța să o creeze.

DISTRIBUIȚI