Cum au ajuns chinezii să mănânce cu bețișoare?

868
Bețișoare

Secretul, în ceea ce privește mâncatul sănătos, stă în porțile mici și mâncatul încetinit. Exact așa am putea descrie experiența de a mânca cu bețișoare. Acesta fiind, pe lângă modul ușor de procurare, principalul motiv pentru care bețișoarele au rămas în cultura asiatică. Cu ajutorul loc creierul are timp să realizeze când stomacul este plin, iar noi putem simți foarte bine fiecare aromă în parte. Modul cum s-a ajuns la această utilizare a bețișoarelor implică legende, filosofie și o realitate economică încă actuală.

Istoria bețișoarelor – legendă sau adevăr?

Istoria plasează începutul utilizării bețișoarelor în relație cu o legendă. Acțiunea legendei are loc acum aproximativ 5000 de ani, fără a se știi însă data exactă a apariției bețișoarelor cu acest scop.

Legenda îl propune pe Marele Yu, fiul Împăratului Galben, ca fiind un descoperitor al utilizării bețișoarelor cu scopul acesta. Marele Yu era responsabil cu oprirea inundațiilor, iar acest lucru îl făcea să fie într-o continuă mișcare. Din acest motiv acesta avea nevoie să se grăbească foarte mult când lua masa. Într-o zi acesta se afla pe o insulă pe care trebuie să muncească spre a încerca oprirea inundațiilor. În momentul în care acesta a trebuit să-și pregătească masa, a optat pentru o bucată de carne pe care să o gătească în apă, pe foc. După ce aceasta s-a gătit, și-a dat seama că nu are cu ce să scoată carnea din oală.

Atunci i-a venit idea genială de a utiliza două bețe (două ramuri pe care le-a rupt) și le-a utilizat pentru a scoate carnea din oală. A continuat să utilizeze aceasta alternativă pentru a economisi timp, iar așa aceasta a reușit să fie observată și de ajutoarele acestuia. Așa au început și ei să utilizeze pentru a economisi timp, iar metoda s-a răspândit în întreg regatul.

De ce s-au menținut aceste bețișoare în cultura chinezească?

Dacă ne gândim însă la o realitate mai aproape de simțul nostru și mai ușor de înțeles pentru noi, este populația Chinei. Cu cât numărul populației creștea, cu atât era mai dificil să găsești (acum mai mult timp) tacâmuri. Cum acestea au devenit din ce în ce mai greu de găsit, s-a căutat o alternativă. Astfel fiecare familie a început a-și confecționa bețișoare pe care să le folosească, dintr-un material ușor de găsit și ieftin. Așa a ajuns ca principal material folosit bambusul. Acesta era ieftin, ușor de găsit și nu avea un gust sau un miros specific care să influențeze preparatul.

Alt aspect care a ținut la menținerea bețișoarelor a fost învățătura lui Confucius. Acesta este cel care i-a sfătuit să renunțe la cuțit și furculiță pentru a nu asocia masa cu un război, cu violență.

Astfel, legenda nu este chiar atât de departe de adevăr. Prima dată aceste au fost utilizat pentru a scoate legumele sau carnea din apa fierbinte. Mai târziu acestea au ajuns a fi utilizate ca înlocuitoare ale furculiței, inventată tot de chinezi.

 

DISTRIBUIȚI