Valea Viilor și biserica fortificată

1719
Valea Viilor

Județul Sibiu este unul dintre cele mai importante județe din România, datorită impactului cultural, istoric și natural pe care îl oferă. În acest județ mare, cu multe orașe în stiluri complexe arhitecturale, se află și un mic sat numit Valea Viilor. Satul face parte din comuna care-i poartă numele. Un loc retras, cu dealuri verzi și lume zâmbitoare, acest sat adăpostește în mijlocul lui o mare biserică. Aceasta, deasupra tuturor caselor, protejează locul și veghează asupra satului Valea Viilor.

Satul se află la 14 km de orașul Mediaș, în nordul județului Sibiu. Deși în acte a fost menționat pentru prima dată în anul 1263, locuitori ai zonei au existat cu mult înainte de atestarea oficială. Diferite săpături arheologice plasează obiectele găsite în epoca bronzului.

Biserica Fortificată din Valea Viilor

În ceea ce privește Biserica Fortificată din Valea Viilor, aceasta atrage privirile turiștilor prin stilul gotic încadrat în peisajul satului. Biserica a ajuns chiar un monument protejat din lista monumentelor UNESCO încă din 1999. O altă biserică, una romanică și mult mai veche, a fost construită în locul unde se află acum biserica fortificată. Aceasta nu mai poate fi văzută astăzi, dar există urme ale existenței ei sub podeaua sacristiei.

 

Biserica a fost ridicată în secolul al XV-lea și a ajuns a fi fortificată undeva prin 1500. Atunci aceasta suferă printre cele mai multe modificări datorită fortificării. În 1738 are loc un cutremur care strică o parte din biserică. A început imediat și procesul de reparație al bisericii, care a fost gata în 1742. Au urmat apoi diferite lucrări de renovare. Cele mai importante au fost între 1781 și 1826. Lucrările, însă, au continuat până în 1997, acum existând chiar și o capelă dedicată Sf. Cyriacus.

Nu putem omite frumusețea cu care te capturează această minunată biserică. Liniștea satului și peisajul minunat te vor face să-ți dorești să revizitezi aceste locuri. Un loc superb în orice anotimp și din orice perspectivă.

DISTRIBUIȚI