Turnul cu Ceas din Sighișoara

317
Turnul cu Ceas

Printre orașele pe care le-am recomandata cu drag altor persoane, aproape sigur se numără și Sighișoara. Străzile orașului reușesc să surprindă imaginea unei vechi lumi. Printre cele mai importante clădiri pentru turism, dar și una dintre cele mai impunătoare, este Turnul cu Ceas. Acesta are o importanță istorică deosebită pentru Sighișoara, dar este și un model arhitectural.

Este greu să nu-l observi, are 64 de metri și este vizibil din aproape orice punct din centrul orașului. Construcția datează din secolul al XIV-lea și avea drept scop principal protejarea porții principale a orașului. Astăzi este imaginea orașului și surprinde în fiecare an turiștii prin ingeniozitatea ceasului.

Turnul cu Ceas din Sighișoara – un mod fascinant de reprezentare a timpului

Chiar dacă ceasul a fost atestat undeva prin 1648, acesta a fost modernizat între timp cu un motor electric, undeva după  1900. Vedetele ceasului sunt acele figurine care au undeva aproape de un metru. Fiecare este foarte bine gândit și reprezintă cele șapte zile ale săptămânii. La 00:00 figurinele își schimbă locul, fiind instalate pe o roată, semnalizând astfel o altă zi a săptămânii. Alte două figurine care surprind trecere timpului sunt cele ce simbolizează ziua și noaptea. Acestea se schimbă la ore fixe. La ora 06:00 se lasă descoperită Ziua, în timp ce la 18:00 Ziua îți cedează locul pentru figurina ce simbolizează Noaptea.

Legendele turnului – Uriașul și Globul de Aur

Nu putem omite nici legendele ce se leagă de acest turn. Printre ele cea mai cunoscută fiind cea a Globului de Aur care stă în vârful turnului. Se spune că imediat ce a fost terminat turnul părea că totuși îi lipsește ceva. Așa au ajuns să afle de un uriaș ce putea realiza globuri din aur. Desigur că și ei și-au dorit un astfel de glob pentru turnul lor. Au trimis de veste uriașului de dorința lor, iar acesta a acceptat să le îmbogățească clădirea cu munca sa. A pus astfel frumosul glob în vârful turnului, dar acesta avea să fie doar împrumutat. În momentul în care un om va fi atât de înalt cât să atingă globul de aur atunci lui îi va aparține globul și va fi lăsat să plece în voie.

DISTRIBUIȚI