Turnul Craniilor – un sacrificiu pentru țară

327
Turnul Craniilor

Dacă ar fi să plec din țară pentru a vizita alte locuri aș alege, probabil, un loc aproape. Mi-ar părea ciudat a mă duce în partea opusă a Pământului până nu văd ce se află aici. Un astfel de loc pe care l-aș vizita este Nis din Serbia. Aici se găsesc foarte multe obiective turistice, doar este orașul lui Constantin cel Mare (aici s-a născut). Ajunsă acolo mi-ar face plăcere să vizitez Turnul Craniilor. Chiar dacă sună horror, întreaga istorie vorbește doar despre sacrificiul făcut pentru a-și apăra țara.

Istoria construirii unui turn horror – Turnul Caniilor

Istoria ne trimite într-o poveste ce începe în data de 31 mai 1809. Întâmplarea se petrecea pe Colina Cegar, foarte aproape de Nis, când revoluționarii sârbi își doreau a salva țara de sub Imperiul Otoman. Încă din 1804 aceștia dominau țara loc, iar aceștia s-au dus spre Nis pentru a se lupta și a-și recâștiga țara. Pe Colina Cegar, însă, au fost întâmpinați de o puternică armată otomană. Erau depășiți numeric și armata otomană era foarte bine pregătită. Nu puteam să cadă, însă, în mâinile inamicilor. Nu puteau să moară fără a lua ceva în schimb. Așa au ales să se sacrifice și au suferit cea mai dureroasă înfrângere din Prima Revoluție Sârbă.

Ca singura măsură rămasă, comandantul sârb, Stevan Sindelic a ales aruncarea în aer a întregii cantități de praf de pușcă pe care o aveau. Acest lucru era clar că se va termina și cu moartea sârbilor, dar au acceptat acest sacrificiu pentru a ucide cât mai mulți turci.

Rezultatul deciziei a fost moartea sârbilor aflați în luptă. Pentru a ridica un semnal de alarmă asupra altor revoluționari ce ar putea să apară, turcii care au reușit a se salva din explozie au realizat un turc cu craniile sârbilor morți. În vârf au pus chiar craniul comandantului. Inițial erau 952 de cranii, dar multe au fost luate de familie pentru a fi înmormântate. Astăzi au mai rămas doar 58 de cranii și a fost realizată o capelă care înconjoară ceea ce a mai rămas din Turnul Craniilor.

DISTRIBUIȚI