Stejarul lui Ștefan cel mare – Legendă istorică

1304
Stejarul lui Ștefan cel Mare

Multe legende frumoase și mituri înconjoară locurile din jurul nostru. Cele mai multe, însă, nu au o dovadă științifică care să ateste adevărul acest povești. În esență, însă, acestea rămân frumoase și mereu fac referire la un loc iubit de oameni. Unul dintre aceste locuri este reprezentat doar de un stejar. Acest stejar, însă, reușește să fie motiv de mândrie, de respect și un nou motiv pentru o nouă legendă. Așa a apărut Stejarul lui Ștefan cel Mare.

Stejarul uriaș din Cobîlea

Stejarul bătrân ajunge undeva la 22 de metri, asta dacă nu întrece aceste cifre. Un arbore extrem de înalt luat ca punct de reper de trecători. La asemenea înălțime și tulpina trebuia să fie uimitoare. Mai exact, se spune că ar fi nevoie de zece oameni pentru a o cuprinde. Un asemenea loc are și o istorie frumoasă.

Prima dată, stejarul, a fost menționat în 1456. Un timp lung în care acesta reușit să reziste și să ajungă la o dimensiune extraordinară. Acesta se află în satul Cobîlea din Republica Moldova. Stejarul adună foarte mulți pasionați de natură, istorie și legende care vor să vadă frumusețea acestui copac.

Stejarul lui Ștefan cel Mare

Nici nu era posibil ca pentru un asemenea stejar să nu avem și o legendă. Această legendă, nu cuprinde elemente fantastice, ar fi mai bine zis o legendă istorică. Tocmai situarea ei în planul real o face și mai credibilă pentru cei ce o aud. Se spune că pe aici își odihnea trupul chiar domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare. Într-un an aici a și avut o grea luptă cu tătarii. A luptat acesta până la extenuare, dar rezultatul a fost exact cum spera. A învins și i-a alungat din țară. Drept amintire și mulțumire acesta a ridicat o mică bisericuță de lemn la marginea satului. Locul nu a fost, însă, ales la întâmplare. Această bisericuță avea să fie lână stejarul tânăr sub care el se odihnea.  De atunci stejarul s-a numit Stejarul lui Ștefan cel Mare

Când iar erau atacați, oamenii locului au ales a-și ascunde bogăția în scorbura stejarului. Tristețea face ca această scorbură să se fi închis, capturând obiecte de mare preț. Acum o întreagă comoară ar fi rămas în tulpina acestui copac.

DISTRIBUIȚI