Satul Ciocănești sau Satul-muzeu

1240
ciocănești

Motivele tradiționale se păstrează în țara noastră în unele dintre cele mai neașteptate locuri. Unul dintre aceste locuri este Comuna Ciocănești. În această comună se află satul care-i poartă numele și care din 2004 a fost numit sat-muzeu. Nu ai cum să ajungi aici și să nu fi fascinat de modul cum se păstrează tradiția românească în fiecare colțișor.

Unde se află acest minunat muzeu viu?

Bucovina este una dintre cele mai importante zone ale țării noastre din punct de vedere turistic. Județul Suceava reușește să uimească prin sfințenia cu care sunt păstrate legendele și tradiția purtată din neam în neam. Undeva în Țara Pădurilor de Fagi, cum am traduce Bucovina, înconjurat de dealuri mândre, se află satul Ciocănești. Undeva la sud-vest în județ, cam la 100 de km de reședință, stă păstrat cu sfințenie motivul popular.

Satul Ciocănești – mic istoric

Prima atestare documentară a satului datează din 1400. Numele de Ciocănești vine de la meșterii „ciocănari de arme”. Aici au trăit cei ce l-au ajutat pe Ștefan cel Mare prin cele mai bune arme să apere Moldova. Aceștia și-au dus mai departe satul care poartă acum mândru motivele tradiționale nu doar pe haine ci și pe locuințele celor ce sunt așezați pe aceste locuri.

Această păstrare de tradiție a transformat satul într-un muzeu viu. Deși nu sunt rupți de tehnologie, cei ce trăiesc aici aleg să rămână fideli modului cum au trăit cei ce au dus la nașterea lor. Leontina Țăranu, chiar un nume ce prevestește rolul ei parcă, a fost prima care a reușit să își facă (cu ajutorului unui meșter) un motiv tradițional pe casă. Rezultatul a fost atât de spectaculos că toți cei ce au văzut casa și-au dorit să-i urmeze exemplul. Această decizie a dus la o creștere a turiștilor ce vizitează această regiune și mai ales satul Ciocănești.

În numele celor ce urmează să trăiască pe acest pământ, vă rog să nu distrugeți acest magic loc!

DISTRIBUIȚI