Satul Alun și biserica din marmură

750
satul Alun

Dacă îți dorești un loc de vacanță aglomerat, plin de oameni și cu multe magazine mari, ei bine, satul Alun nu-ți poate oferi asta. Dacă cauți, însă, un loc liniștit în care să-ți odihnești trupul și mintea, ai găsit un loc mai mult decât perfect. Un sat uitat de lume, cu un singur locuitor trecut în acte, acest sat adăpostește o biserică realizată din marmură.

Intrând în Ținutul Pădurenilor, mergând spre Poiana Ruscă, dai de un mic sat realizat din marmură. Drumul nu e el cel mai bun, dar cam cu 2 km înainte de a ajunge în sat se transformă într-un drum exclusiv realizat din marmură. Acesta se întinde pe cam 10 km fiind unic în România. Și biserica are de ce să fie mândră, fiind doar două de acest fel în toată Europa.

Ultima casă construită în satul Alun

Aproximativ 100 de familii au fost cândva aici, ocupând fiecare casă ce este așezată lângă drumul din marmură. Într-un anumit moment, însă, s-a pierdut dorința de construire. Astfel, prin anul 1960, a fost construită și ultima casă din sat, casa cu numărul 104. Nimeni nu și-a mai dorit apoi a construi ceva nou. Chiar mai mult, lumea a părăsit chiar și ceea ce avea în dorința unui loc mai modernizat.

Ultimul om care a rămas indiferent de vreme în sat este Gheorghe Gheorghesc. Un nume atât de tradițional purtat de un om ce-și dorește a povesti ce a fost satul Alun când era acesta tânăr. Mai trec oameni pe aici, mai ales vara sunt două familii ce vin pentru un weekend de liniște. În timpul iernii, însă, „satul înmărmurit” rămâne mut în umbra singurătății pe care și-o duce alături de ultimul om din sat. Acesta are 70 de ani și deși are familia la Hunedoara nu-și dorește să-și părăsească locul. Coboară uneori din sat doar pentru a cumpăra diferite necesități. Nu-și vede familia foarte des, fiind 30 km de la Alun la Hunedoara.

Aici se află și biserica din marmură. Uneori se adunau zeci de persoane dornice să audă slujba din biserică, acum nu mai este deloc așa. O mână de oameni mai trece pe aici des, iar în rest doar turiști pierduți sau căutători de o comoară. Comoara unui loc liniștit alături de natură.

DISTRIBUIȚI