Porolissum – o comoară a României veche de 1900 ani

483
Porolissum

Porolissum, un loc vechi de aproape 1900 de ani, reușește astăzi să capteze atenția și interesul celor pasionați de istorie. Era un oraș care a uimește și astăzi prin cât de dezvoltat era: canalizare, încălzire din pardoseală, apă în locuințe și chiar ferestre cu geam de sticlă. Sper cu acest articol să reușesc să sporesc curiozitatea unor persoane pentru a descoperi aceste ruine impresionante. Spun acest lucru deoarece curiozitatea este cea care dezvoltă o nevoie de cunoaștere a istoriei. Și fantastic este cum, de multe ori, această nevoie de cunoaștere se transformă într-o pasiune.

Porolissum – construirea unui nou mod de viață

Porolissum a fost capitala provinciei romane Dacia Porolissensis. Acest lucru se întâmpla prin anul 124 după ce locul s-a dezvoltat dintr-o tabără militară. Tabăra era construită în 106 la comanda lui Traian și avea ca rol principal supravegherea principalei treceri peste Munții Carpați. Dar acea construcție nu avea să reziste atât de mult timp. Inițial, tabăra militară, era construită din lemn.

În jurul construcției, în timp, s-a dezvoltat o prosperă așezare civilă. Această așezare a ajuns chiar să poarte statutul de municipiu. Acesta avea o populație de cam 20 000 de locuitori. Mulți erau atrași de condițiile pe care le aveau aici și chiar sunt comparate cu cele din Roma. Exista un sistem de canalizare și apă în locuințe, drumuri pavate, încălzire în pardoseală și chiar ferestre cu gem de sticlă.

Tot aici se desfășurau diferite schimburi comerciale între soldați și populația locală, fiind un centru administrativ în perioada lui Hadrian. În anul 271, sub Aurelian, romanii s-au retras din Dacia. Totuși locul pe care l-au construit a rămas încă foarte populat pentru câteva secole. Fiind menținute schimburile comerciale între daci și romani. Astfel, s-a păstrat influența romană în mai multe domenii: agricultură, piață, organizare politică și chiar în construcții.

Porolissum – unde se găsește astăzi

Astăzi întreaga construcție este un punct important turistic. Aceasta este una dintre cele mai bine păstrate și are o dimensiune impresionantă. Pentru cei ce-și doresc să o viziteze aceasta se găsește în comuna Mirșid din județul Sălaj. Satul poartă numele de Moigrad-Porolissum.

DISTRIBUIȚI