Podul Minciunilor din Sibiu

930
podul minciunilor

Uneori rămâi uimit și la frumusețea creată de om. Podul Minciunilor din Sibiu reușește să atragă atenția fiecărui turist ajuns în oraș. Acest lucru este datorat atât modelului unic și frumos în care a fost realizat, cât și a legendelor frumoase care îl înconjoară. Nu putem omite că acesta a fost primul pod realizat din fontă turnată din România. În Europa acesta primește locul doi. Întrebarea care mai rămâne este: de unde numele pe care îl are?

Podul datează din 1860 și scopul pentru care a fost construit a fost pentru a lega Piața Mică de Piața Huet.  A fost făcut, în principal, pentru negustori din cele două piețe. Podul, însă, a fost primul ridicat fără piloni de sprijin și a ajuns astfel la numele de „podul culcat”. Dar numele nu i-a rămas în română, ci a fost tradus în Liegenbrücke. Întâmplarea face ca acest cuvânt din limba germană să fie omonim cu Lügenbrücke. Lügenbrücke înseamnă „podul minciunilor” și de aici numele până astăzi.

Podul Minciunilor – Legende

Românul inventiv, totuși, nu a lăsat să rămână povestea doar o întâmplare. Așa au pornit unele dintre cele mai frumoase legende. Cea mai cunoscută personifică podul și vorbește cum că acesta ar avea urechi. La fiecare minciună auzită acesta se prăbușește pentru a aduce mincinosul cu picioarele pe pământ. O altă legendă, una extrem de crudă, amintește de cuplurile care treceau pe acest pod și își jurau iubire veșnică. Bărbații jurau a le iubi până la moarte, femeile jurau a fi fecioare. Imediat cu noaptea nunți se afla de minciuna spusă și acestea ajungeau a fi pedepsite. Erau târâte până la pod și apoi aruncate cu brutalitate de pe acesta.

O altă legendă leagă podul de Piața Mică din Sibiu. Fiind una extrem de importantă, era locul unde se țineau diferite târguri. Multă lume venea a cumpăra când, ce să vezi, ajungeau acasă și vedeau că au fost păcăliți. Spre răzbunare negustorii care au înșelat ajungeau a fi aruncați de pe pod și catalogați drept hoți. De atunci, se spune că nu a mai existat negustor care să îi mai înșele.

DISTRIBUIȚI