Podul lui Dumnezeu – O atracție unică în România cu multe legende

6786
Podul lui Dumnezeu

Printre multele atracții turistice din România se află câteva unice pe care își au baza legendele poporului și unitatea culturală a țării noastre. Unul dintre ele este chiar Podul lui Dumnezeu care se află în județul Mehedinți. Acesta este unic în România, iar faptul că el este deschis traficului rutier îl face unic în toată lumea.

Podul lui Dumnezeu – Atracție turistică datorită unicității

Sunt aproximativ trei astfel de poduri în lume, iar acesta este al doilea ca mărime din Europa. Podul lui Dumnezeu de la Ponoare are cam 30 m lungime, 22 m înălțime, 13 m lățime, 9 m grosime. Acesta este deschis traficului rutier. Mai exact pe aici se face legătura dintre Baia de Aramă și Drobeta Turnu-Severin.

Altă atracție turistică declanșată tot ce acest pod, este chiar Peștera Podului. Aceasta mai este cunoscută și drept Peștera Ponoarele. Toată atracția fiind strict mâna naturii, cea care reușește să afișeze cele mai frumoase locuri în fața noastră.

Legendele care-și au baza în această destinație turistică

Printre legendele Podului lui Dumnezeu își fac loc două ca fiind cel mai des pomenite. Una dintre ele pomenește de loc ca fiind casa Necuratului. În încercarea disperată de a scăpa de el oamenii s-au rugat mult lui Dumnezeu. Văzând credința cu care aceștia se arătau în fața Lui, Dumnezeu a lovit cu palma în tavanul peșterii. Această peșteră era chiar casa Diavolului, iar lovind tavanul acesta a blocat intrarea. Viclean din fire, însă, Dracul a scăpat prin altă gură a peșterii și și-a prins trupul agățându-și ghearele de vârful Dealul Peșterii. Apoi și-a continuat existența pe o stâncă ce acum îi și poartă numele: Stânca Dracului.

A doua legendă se învârte în jurul Sfântului Nicodim. Acesta, prin 1370 căuta o cascadă care i s-a arătat în vis pentru a construi o mănăstire deasupra ei. Este vorba chiar de către Mănăstirea Tismana. În drumul său acesta s-a oprit la Ponoare unde a vrut să construiască o mănăstire.

Sătenii nu erau însă foarte încântați de acest lucru, temându-se că vor fi nevoiți să-și dea din pământ. Pentru a-l alunga din comună, aceștia l-au acuzat de furt. Au pus în traista acestuia o găină cu gâtul tăiat, un cuțit și o pâine, mințind că el este cel care a furat acele lucruri. Plecând de acolo Dumnezeu a creat podul pentru a putea a-și urma drumul spre Tismana.

Înainte de a pleca însă a blestemat locul. Mai exact apele comunei care, exact precum în blestemul lui, nu au urmă de pește.

Dincolo de toate aceste legende locul uimește prin unicitate și frumusețe. Este frumos însă uneori să privim și la ceea ce se presupune că ar fi istoria locului. Mai mult legendă, mai puțină realitate, sau poate chiar invers, este modul concret de a observa creativitatea poporului și de a ne crea propria noastră cultură.

 

 

DISTRIBUIȚI