Peștera Urșilor – Istorie de 100 000 de ani într-un cadru magic

5140
Peștera Urșilor

O vorbă veche spune că omul din greșeli învață. Privind tot mai mult la istoria României, am început să observ că tot din greșeli sunt create și cele mai frumoase destinații turistice. Printre ele se numără și Peștera Urșilor. Un loc bogat în istorie de peste 100 000 de ani, dar și un loc de o frumusețe rară.

Localizarea ei și o mică istorie de la descoperire până astăzi

Peștera Urșilor se află în județul Bihor, în apropiere de Chișcău, comuna Pietroasa. A fost descoperită de noi în anul 1975, undeva prin 17 septembrie. Frumusețea locului, dar mai ales istoria găsită acolo a fost studiată pentru 5 ani până când, în 1980, a fost dată și spre utilizare turistică. Deși acest lucru a început în 1980, nici măcar în prezent nu se poate vizita întreaga peșteră. Mare parte din ea este utilizată exclusivi de speologi,

Istoria tristă a peșterii și ferirea acesteia de lume pentru 17 000 de ani

Peștera era locuită, în principal, de Ursus Spelaeus, cunoscut mai mult de Ursul de Cavernă. Cel mai probabil, lucru dovedit și de cercetările făcute, peștera a fost locuită exclusiv de acest urs. Cu 17 000 de ani în urmă, un cutremur puternic a închis singura ieșire, iar toți acei urși aflați în peșteră au murit de foame, captivi în peșteră. Aceștia, oricum, se adunau la bătrânețe (la fel ca multe alte animale din perioada respectivă) și se retrăgeau în peștera unde au murit și strămoșii săi pentru a duce tradiția mai departe. Astăzi această specie este dispărută de pe fața pământului, iar tot ceea ce ne rămân sunt fosilele acestora.  Multe dintre aceste fosile sunt vechi de 100 000 de ani. Tot aceste fosile au dat și numele de Peștera Urșilor.

Ce poți vizita în Peștera Urșilor?

Cu o dimensiune de 1 500 m, principalele locuri ce pot fi vizitate sunt cele trei galerii : Galeria Emil Racoviță, Galeria Urșilor și Galeria Oaselor. Deși există și Galeria Științifică, aceasta după cum spune și numele, este exclusiv pentru cercetători. Pe lângă oasele ce pot fi observate, nu putem omite frumoasele stalactite și stalagmite ce formează printre cele mai frumoase formațiuni.

DISTRIBUIȚI