Peștera Muierilor sau a Murierii – un loc plin de povești

1087
peștera muierilor

Una dintre cele mai vizitate peșteri din România, este și una dintre cele mai spectaculoase pe care le întâlnim. Nu putem să nu vorbim despre Peștera Muierilor care a devenit extrem de populară. Acest lucru este datorat atât modului de acces la ea extrem de simplu, cât și a legendelor care o înconjoară. Nu putem omite nici poveștile din jurul numelui pe care îl poartă.

Localizare peșteră și date generale

Peștera o găsim în județul Gorj. Dacă ajungeți prin județ și treceți pe la Baia de Fier, ar fi extrem de păcat să nu vizitați măcar o dată Peștera Muierilor. Doar după ce o vizitați veți înțelege de ce este aceasta atât de populară, cuvintele mele fiind ceva extrem de neînsemnat în fața unei vizite. Exact cum am mai menționat aceasta este foarte accesibilă, iar faptul că este atât de populară o face și mai ușor accesibilă.

Peștera are aproximativ 40 m în înălțime și aproximativ 7.000 de metri în lungime. Din acești 7.000 m doar 573 sunt disponibili pentru turiști. Deși partea vizibilă este extrem de mică în comparație cu lungimea totală, vă asigur că aceasta cuprinde exact ceea ce vă doriți să vedeți într-o peșteră.

Peștera a fost folosită pentru prima dată, acum extrem de mult timp, de animale. În Galeria Urșilor găsim dovada acestei afirmații, mai exact un număr de 182 de schelete complete. Chiar pe traseul de vizitare există un schelet de urs al cavernelor reconstituit în totalitate.

Legendele din Peștera Muierilor

Legendele numelui se leagă, desigur, de femeile care au locuit în zonă. Cea mai cunoscută dintre legende vorbește despre timpul când bărbații trebuiau să plece spre a apăra țara. Mai exact, pe atunci, femeile și copiii se ascundeau aici până la întoarcerea lor. Altă legendă vorbește despre pasiunea femeilor de a sta la gura peșterii vara. Acest loc le ajuta la tors, în timp ce le ferea de căldura zilelor de vară. Ultima legendă vorbește despre existența unui altar închinat unui zeu al fertilității. Femeile care veneau pentru a se ruga aici ajungeau într-un final a avea un copil.

 

DISTRIBUIȚI