Peștera Limanu – Loc de mister și povești

1264
Peștera Limanu

Când ne gândim la Mangalia gândul ne poartă direct la imaginea mării și sunetul ei când se apropie de plajă. Foarte puțin persoane reușesc să vadă mai departe de ceea ce este tradițional Mangalia. De exemplu, la câțiva km de ea există o peșteră numită Peștera Limanu. Aceasta este precum un labirint care atrage ca un magnet zeci de legende. De la blesteme la un drum care duce până în Bulgaria.

Legende și povești despre Peștera Limanu

Peștera este precum o altă lume protejată de un deal, foarte greu de înțeles și de vizitat dacă nu ai un echipament necesar. Și chiar cu un echipament necesar este important de menționat că nu a putut fi văzut în întregime niciodată pentru că are atât de multe drumuri încât este imposibil să te pierzi. Așa au ajuns mulți care au intrat în el să nu mai găsească niciodată drumul înapoi. Se spune că uneori chiar drumul pe care te duci, din clipă în clipă, poate fi acoperit cu nisip. Atunci tu trebuie să cauți alt și alt drum care niciodată nu poți să te gândești unde duce.  Acest lucru a făcut ca Peștera Limanu să fie cunoscută de cei ce locuiesc în satul de alături drept o poartă spre lumea de dincolo de moarte.

La aproximativ 200 de metri de când ai intrat în peșteră poți să vezi altare de preoți daci. Aici găsești chiar un cap de om sculptat în calcar. A fost, din câte se presupune, un loc în care localnicii s-au ascuns, apoi un loc în care și-au exprimat credința.

Acum este un loc care deși este declarată arie protejată, nu este apreciată cum trebuie. A fost poluată de persoane care vin acolo în căutare de comori și povești și aprind foc în peșteră și desenează pereții. Apare chiar și un loc pentru ritualuri sataniste decorat în mod specific pentru sacrificiul animalelor. Chiar și ușa care proteja intrarea a fost smulsă și vândută la fier vechi. Aceasta avea undeva la 350 de kg.

DISTRIBUIȚI