Peștera Coiba Mare – un drum spre altă lume

319
Peștera Coiba Mare

Natura se regăsește într-un cadru de vis alcătuind o prea puțin cunoscută peșteră. Este vorba despre Peștera Coiba Mare cu care, deși ea este apreciată de diferiți specialiști, noi nu prea ne mândrim. Aceasta uimește însă pe oricine ajunge să o viziteze, în primul rând prin portalul uriaș ce face legătura între cele două „lumi”. Deschiderea peșterii este una dintre cele mai mari din România și cu toate acestea are grijă să ascundă de afară frumusețea peisajului interior.

Coiba Mare din Casa de Piatră – misterul unui loc frumos

Coiba Mare se află în județul Alba. Să fie mai ușor de ajuns am să menționez satul Casa de Piatră din comuna Arieșeni. Imediat ce ajungi în sat, când se termină casele, se află un indicator spre peșteră. Nu se putea alege un nume cu o mai puternică simbolistică față de monumentele naturii aflate în sat. Astfel în Casa de Piatră se află undeva la patru peșteri importante. Printre acestea sunt și Coiba Mare și Coiba Mică.

Pentru a vizita Peștera Coiba Mare aveți nevoie de curaj, timp liber pentru a admira totul, dar nu în ultimul rând de o sursă de lumină. Peștera este accesibilă totuși pe toată perioada anului, deși este mai dificil puțin de vizitat în perioadele ploioase. Acest lucru este datorat unor posibile inundări ale pasajelor și unei imposibilități de ieșire din peșteră. Fiind o peșteră care nu are un circuit foarte bine delimitat turistic, este foarte important ca vizitarea ei să fie făcută responsabil.

Lungimea galeriilor depășește patru kilometri, dar există încă o mare parte care nu a putut fi explorată de un om și care-i oferă peșterii un mister aproape. Aici se află chiar și un lac care are peste 90 de metri adâncime. Acesta este extrem de greu explorabil chiar și pentru specialiști. Acesta a fost numit „Lacul morții”. Numele este datorat unui număr mare de buștenii care plutesc pe lac.

 

DISTRIBUIȚI