Peștera Bolii – Loc aflat la limita dintre real și fantastic

1432
Peștera bolii

Una dintre cele mai frumoase peșteri din România a fost o bună perioadă de timp sub umbra anonimatului, fără a fi destul privită și vizitată. Este vorba de Peștera Bolii, o peșteră mai diferită, dar extrem de atractivă pentru cei care ajung să o viziteze. Lăsată o bună perioadă de timp abandonată, acum aceasta a devenit una dintre cele mai căutate destinații din Valea Jiului.

Peștera se află la aproximativ 6 kg de Petroșani. Această peșteră se află la îmbinarea Masivului Retezat cu Munţii Sebeşului, o zonă fascinată în care se simte un aer tare și pur. Peștera a fost făcută ca un drum de trecere pentru Pârâul Jupâneasa, care-și continuă parcă veșnic drumul prin peșteră. O gură înaltă de 10 m și lată de 20 m te ademenește în inima peșterii spre a o traversa și a ajunge, parcă, dintr-o lume în altă lume. Atenție însă, ieșirea din peșteră este destul de periculoasă, pe acolo trecând trenul în mare viteză și te poate surprinde pe calea ferată. Din acest motiv recomand să te întorci pe drumul pe care l-ai parcurs și până acolo. Te asigur că și vizitat de 10 ori acel drum, tot vei găsi ceva fascinant.

Peștera Bolii – o clarificare asupra numelui și legenda peșterii

Nu te speria nici de numele pe care îl poartă peștera. Deși unul care ar aduce necaz, acesta este defapt doar numele familiei ce avea pământ în zonă. Este vorba despre familia Bolia care a avut de prin secul XV pământ și păduri în zona peșterii. Aici se află și două specii de lilieci foarte rare.

Multe poduri îți fac trecerea prin peșteră pentru a putea fi vizitată în întregime. Este, astfel, una dintre singurele peșteri naturale ce poate fi vizitată în întregime. Are o sală imensă în care se țin diferite evenimente culturale datorită acusticii pe care peștera o are.

Există și multe legende privind peștera. Una dintre ele face referire la o comoară care se află undeva prin muntele pe care-l străbate peștera. Unde ar fi exact, nu se știe. Se spune că această comoară este una blestemată, iar toți cei ce pornesc în căutarea ei au parte de un sfârșit tragic.

DISTRIBUIȚI