Palatul Vulturul Negru

291
Palatul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru cunoscut în Oradea mai ales și drept un complex, Complexul Vulturul Negru, este o artă în ceea ce privește arhitectura din țara noastră. Acesta rămâne un punct de reper pentru arhitectura românească, dar exclusiv, reușind să aducă în oraș multe persoane dornice să-l vadă. Având o vârstă mai mare de 100 de ani, reușește și astăzi să uimească prin arta luminii în care a fost construit. Acesta cuprindea mare parte din atracțiile turistice din Oradea, dar mai presus de orice, el era o atracție turistică învăluită în mister.

Palatul Vulturul Negru și Hanul ce-i oferă numele

Unde prin 1907 se hotărăște începerea construirii palatului. Acesta urma să adăpostească sub aripile sale tot ce și-ar fi putut dori un oraș demn de Europa. Construcția era proiectată de arhitecții Komor Marcell şi Jakab Dezső sub conducerea lui Sztarill Ferenc. De la un cazino la un uriaș hotel. Diferite birouri, un magic cinematograf și foarte multe restaurante, unul mai minunat decât altul. Ceea ce unea toate aceste locații de petrecere a timpului liber era un vultur negru. Acesta era proiectat într-un vitraliu realizat de un artist orădean, ce reprezenta Vulturul Negru. Deși clădirile complexului au fost gata în 1908, emblema acestuia, Vulturul Negru, și-a făcut apariția doar în 1909. Acesta era construit în locului Hanului „Vulturul Negru” de unde și emblema dată și numele ulterior: Palatul Vulturul Negru.

Clădirile asimetrice și această imperfecțiune fascinantă reușea să abordeze pe când a fost construit o altfel de artă. Pasajele în formă de Y reușesc și astăzi să realizeze un cadru luminos ce-ți dă o senzație de bine în timpul vizitării. De privești doar pozele cu acest loc ai zice, cu siguranță, că este din altă parte. Nici nu pare a fi România cunoscută de noi la cât de bine a fost întreținut. Pe lângă acest lucru a fost și renovat. Cel mai important lucru referitor la renovare este respectarea planului din 1907.

DISTRIBUIȚI