Pădure vopsită pentru a fi salvată – Grădina Paradisului

1050
pădure vopsită

Grădina Paradisului este un proiect care a avut ca principal obiectiv atragerea atenției asupra numărului uriaș de păduri șterse efectiv de pe fața pământului. Așa s-a ajuns la construirea unui colț de rai – o pădure vopsită. De multe ori există o pasiune din a lua de la natură, dar a nu oferi nimic în schimb. Așa vom ajunge ca natura să nu mai poată oferi nimic și poate doar atunci vom observa consecințele acțiunii noastre. Așa a fost gândit acest proiect care vine ca un „protest artistic”.

Proiectul a fost gândit de un artist plastic, numit Mihai Topescu. A fost realizat cu ajutorul unor voluntari și a unor sponsori care au contribuit pentru a cumpăra vopseaua. Aceasta a fost strict aleasă pentru a nu afecta scoarța copacilor. Așa s-a ales o vopsea inofensivă, extrem de colorată.

O pădure vopsită în drum spre Transalpina

Poziția a fost extrem de bine aleasă, fiind în apropiere de Transalpina. Pădurea transformată în operă de artă se află în comuna Baia de Fier, satul Poienari. Un număr de aproximativ 500-600 de copaci din Pădurea Dumbrava au fost vopsiți cu două tone de vopsea specială. Proiectul a fost foarte bine gândit și deși pare o idee simplă, aceasta reușește să atragă privirea celor ce mers spre Transalpină.

Locația a fost aleasă și din punct de vedere al numărului de defrișări. Astfel, în județul Gorj, există un număr uriaș de păduri care au fost efectiv rase de pe pământ. Atragem atenția, însă, că nu este județul cu cel mai mare număr de defrișări. Este, totuși, unul dintre județele cu cele mai multe anchete privind mai ales defrișările realizare ilegal. Această problemă nu este una pe care să o neglijăm. Vorbim de un număr de 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispărut din pădurile noastre. Acest număr este totuși aproximativ.

Această inițiativă a arătat o altă posibilitate de „protest”. Una fără violență, una bazată doar pe artă. Acum așteptăm să vedem cât de mult va ajuta inițiativa respectivă.

DISTRIBUIȚI