Muzeul Satului Bănățean

364
Muzeul Satului Bănățean

Dacă ajungi prin Timișoara vei fi întâmpinat de clădiri uriașe, locuri foarte aglomerate și prea puțină natură, din punctul meu de vedere. Singurul loc unde lumea se retrage în weekend foarte aproape este la „Pădurea Verde”. De ajungi acolo nu ai cum să nu observi Muzeul Satului Bănățean. Un muzeu etnografic creat în aer liber care prezintă la nivel micro întreaga istorie arhitecturala a Banatului.

Istoria construirii și Muzeul Satului Bănățean astăzi

Cel ce a venit cu idea de a fi creat un astfel de muzeu a fost Ioachim Miloia. Acesta a fost inspirat de Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj unde a participat în 1928 la deschiderea acestuia. El ajunge chiar ajunge a fi director a ceea ce urmează a fi Muzeul Satului Bănățean până în anul 1940. Muzeul ajunge a fi construit în curtea castelului Huniade. Suprafața era foarte mică și adăpostea doar câteva case țărănești, biserică și cruci. Cei ce-l urmează la conducere încep discuția despre construirea sau mutarea muzeului pe o suprafața mai mare. Acest lucru este posibil în 1967 când primesc actualul loc. Reamenajarea muzeului a făcut posibilă deschiderea pentru public doar în anul 1971.

 

 

Muzeul Satului Bănățean are astăzi 26 de case. În fața fiecărei case se află un panou cu toată informația necesară pentru cei ce-i trec pragul. Pe lângă case se mai află o biserică, o școală și o fostă primărie. Școala este acum un loc în care se predă pedagogie muzeală. Aceasta poartă exact modul de organizare pe care-l aveau școlile într-o vreme apusă.

Biserica are o poveste lungă. Fiind sfințită cu hramul a fost ridicată în 1746 la Remetea Luncă. De aici a fost donată în 1807 pentru satul Topla. Întreaga clădire a fost cărată cu ajutorul a 24 perechi de boi și apoi reașezată în noul sat. De aici în anul 1987 a fost demolată și adusă la Muzeul Satului Bănățean. Timp de 2 ani a durat montarea bisericii fiind gata pentru public în 1996.

DISTRIBUIȚI