Mănăstirea Snagov – loc învăluit în mister și protejat de un lac imens

1340
Mănăstirea Snagov

Un important monument istoric și un pilon al credinței populare, Mănăstirea Snagov este încă un loc care oferă mai multe întrebări decât răspunsuri. Aflat pe o insulă înconjurat de lacul Snagov, mănăstirea rămâne un mister pentru România. Numele ei se leagă de domnitori precum Vlad Țepeș sau Mircea cel Bătrân. Aceste legături între domnitori și mănăstire au atras precum un magnet și multe legende.

Mic ghid istoric despre mănăstire

Primul document care atestă existența clădirii ce adăpostește mănăstirea datează din 1408. Cu toate acestea sunt multe voci care pun construcția ei pe seama lui Vlad Țepeș. Astfel ordinul construirii biserici constituie un mister pentru multe persoane. Din punctul meu de vedere este destul de simplu. Mircea cel Bătrân a domnit între 1386 și 1418, în timp ce Vlad Țepeș a fost la domnie între 1456 și 1462. Cum prima atestare documentare datează din 1408, este clar că Mănăstirea Snagov a fost construită cu cei puțin 50 de ani înainte de domnia lui Vlad Țepeș. Însă nimic nu poate fi sigur cât timp noi n-am trăit în acele vremuri, nu?

Mormântul lui Vlad Țepeș și Mănăstirea Snagov

Dacă există mai multe ipoteze despre nașterea locului, există mai multe ipoteze și despre o moarte. De data asta vorbim despre înmormântarea lui Vlad Țepeș. Deși a constituit sursa faimei mănăstirii, presupunerea că Vlad Țepeș a fost înmormântat nu a putut fi confirmată. Legenda spune că după ce acesta  a fost ucis, iar capul său a fost dus ca dovadă a morții lui, corpul lui ar fi fost ascuns și apoi înmormântat. Nimeni nu știe exact unde. Cei mai mulți dintre istorici vorbesc despre probe cum că trupul său ar fi la Comana. Totuși, imediat ce a fost găsit în una dintre biserici trupul putrezit al unui bărbat în straie scumpe a fost asociat instant cu Vlad Țepeș.

Chiar dacă nu se știe nimic despre Vlad Țepeș, Mănăstirea Snagov este totuși legată de altă amintire tristă. Mai exact de asasinarea lui Constantin Cantacuzino. Acesta a fost arestat în noaptea de 20 decembrie 1663 și dus la mănăstirea. Deși a fost doar victima unui complot acesta murit strangulat în interiorul mănăstirii din ordinul unui voievod. Acesta a uitat de tot ajutorul oferit de Cantacuzino și a „scăpat” de el imediat ce s-a văzut la putere.

DISTRIBUIȚI